Categorii
Gradina

Cum poti cultiva trillium in gradina ta

floare trillium culoare alba trezirea macaleandrului

Florile salbatice de trillium aduc un plus de frumusete nu doar in natura, ci chiar si in gradini. Native la temperaturi specifice zonelor din America de Nord si Asia, aceste plante ce infloresc la inceputul primaverii sunt usor de recunoscut datorita verticilului celor trei frunze si florilor atragatoare.


Numele acestei plante deriva din faptul ca aproape toate partile ei sunt in numar de trei – trei frunze, trei petale la flori, trei caracteristici de inflorire (dreapta, aplecata sau atarnata in jos), precum si trei seminte sectionate. O alta denumire interesanta a acestei plante este „trezirea macaleandrului“, legata de faptul ca infloreste in acelasi timp cu aparitia macaleandrului, la inceput de primavara.

Cultivarea acestor plante

Cu peste 40 de specii, culorile florilor de trillium variaza de la alb, galben si roz, la rosu, maro si mov. Aceste plante infloresc devreme si intra in repaos pana la mijlocul verii, fiind usor de cultivat si de intretinut in orice gradina. Pentru a se dezvolta in gradina ta, trebuie sa imiti habitatul lor natural, oferindu-le umezeala, sol ce se dreneaza bine, imbogatit cu materie organica.

Aceste flori perene sunt ideale pentru gradinile cu multa umbra. Sunt excelente partenere pentru plante similare, de padure, precum irisul de creasta, nufarul nord-american sau feriga.

Cum sa plantezi o floare salbatica de trillium

Problema majora cu trillium consta in faptul ca aceste plante fac cu dificultate transferul din salbaticie catre gradini, multe dintre ele devenind specii pe cale de disparitie; din acest motiv este indicat sa cumperi trillium de la o florarie specializata in ingrijirea si comercializarea acestui gen de planta. Acestea se pot dezvolta si cu ajutorul semintelor, dar plantele nu vor inflori imediat. De fapt, s-ar putea sa dureze 4-5 ani pana sa vezi prima floare de trillium daca vrei sa plantezi seminte.

Semintele trebuie colectate la finele lunii iunie sau inceputul lui iulie. Trebuie sa plantezi semintele imediat sau sa le inmagazinezi in muschi de turba umed si sa le refrigerezi pana cand le vei planta. Zona in care le tii ar trebui imbogatita cu pamant vegetal sau ingrasamant natural si ar trebui pastrata umeda. Semintele nu vor germina pana in cel de-al doilea an. De remarcat este faptul ca plantele de trillium trebuie plantate la 7-10 centimetri sub suprafata solului, iar cea mai buna perioada pentru plantat o reprezinta sfarsitul verii.

Cum se ingrijesc florile de trillium

Odata ce au fost plantate in gradina, florile salbatice de trillium au nevoie de putina ingrijire. Daca au fost plantate intr-un loc propice, trebuie doar sa mentii solul umed, dar nu inmuiat in mod exagerat. De asemenea, nu este necesar un adaos de ingrasamant atat timp cat au material organic in sol.

Important de retinut este ca nu trebuie sa le plantezi prea aproape de copacii cu radacini iesite la suprafata sau arbusti, care le vor face concurenta pentru umezeala. Totodata, trillium prefera solul cu un pH neutru, spre usor acid. Un loc perfect pentru plantarea acestei plante este langa un gard care sa-i ofere un pic de umbra sau intre doi arbusti, dar, asa cum spuneam, nu prea apropiate de ei. Arbustii o vor proteja de razele solare, dar si de vant. Trebuie sa retii ca trillium nu se dezvolta la fel de bine in recipiente de orice gen, deoarece prefera solul umed si bogat al gradinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *