Categorii
Gradina

Cum sa plantezi muri in gradina ta

arbust mur cu fructe

Murul este un arbust fructifer extrem de iubit pe meleagurile noastre, si nu fara motiv: fructele lui sunt cu adevarat delicioase! In general, murul creste in paduri, salbatic, nefiind foarte cultivat in gradini, desi efortul de a-l planta si de a-l ingriji nu este unul mare. Totusi, oricat de tentant ar fi sa ai mereu mure proaspete in gradina, din care sa poti face tot felul de prajituri de casa aromate, este indicat sa fii atent atunci cand alegi un astfel de arbust. Aceasta deoarece murul este o planta la care problema virusurilor este una constanta.


Murele (rubus fruticosus) sunt fructe ce se dezvolta in zone relativ insorite, pe soluri nisipoase, cu pH acid. Murul poate deveni invaziv in zona in care se dezvolta, afectand radacinile altor plante. De asemenea, murul este un arbust auto-fertil. Daca vrei sa il plantezi in gradina, alege un loc in care sa beneficieze de soare, pentru o productie reusita de fructe. Daca il vei planta la umbra, exista sanse mari sa nu faca fructe.

Solul trebuie sa fie fertil si sa se dreneze bine. Pentru a-l imbogati, foloseste ingrasamant organic. Asigura-te ca plantezi murul departe de orice alt arbust fructifer similar sau chiar de alt mur salbatic din gradina de acasa, deoarece acesta din urma ar putea fi purtator de virusuri. Astfel, va fi nevoie sa il plantezi la aproape doi metri distanta de orice alt arbust fructifer. Mai mult, nu trebuie plantat intr-o zona in care ai cultivat recent rosii, ardei, cartofi, vinete sau capsuni, deoarece este sensibil la orice fel de insecta ce a afectat legumele ori fructele amintite.

Ingrijirea murului

Murul se planteaza la finele toamnei si la o adancime mica fata de suprafata solului. Totusi, daca locuiesti intr-o zona cu climat mai rece, e bine sa astepti venirea primaverii pentru a planta arbustul, deoarece frigul il poate ucide. Este indicat ca, dupa trecerea perioadei fructelor, sa nu indepartezi de pe ramuri fructele uscate, pe care n-ai apucat sa le culegi, deoarece arbustul se hraneste din ele pentru a stoca energia necesara dezvoltarii in sezonul urmator.

In timpul iernii, poti inlatura fructele moarte si poti taia ramurile vestejite. De asemenea, este indicat sa scurtezi ramurile laterale cu 20-50 de centimetri. Totodata, in timpul verii poti „tunde“ ramurile arbustului cu cativa centimetri. Pe de alta parte, trebuie sa fii atent la bolile ce pot afecta acesti arbusti. Ei sunt sensibili la virusi si un semn evident de boala este decolorarea frunzelor lor. In astfel de cazuri, este indicat sa ceri opinia unui specialist, care te va indruma si iti va oferi cele mai bune sfaturi ca sa iti salvezi plantele din gradina casei tale.

Efecte benefice pentru sanatate

Fructele pot fi culese la finele verii – inceputul toamnei, in functie de zona in care te afli, la fiecare 3-5 zile. Acest lucru va impiedica pasarile sa ajunga la ele inaintea ta! Murele sunt excelente in stare cruda, dar ele pot fi si conservate sau congelate, daca iti doresti acest lucru. Foloseste-le pentru prepararea cremelor, spumelor, checurilor si prajiturilor de casa, deoarece murele sunt bogate in acid elagic, un antioxidant care ajuta la stoparea substantelor nocive care cauzeaza cancerul.

Acest gen de acid reduce leziunile genetice provocate de carcinogeni, precum tutunul si poluarea aerului. De asemenea, murele contin alti oxidanti care ajuta la scaderea colesterolului si la protejarea impotriva afectiunilor cardio-vasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *