Categorii
Gradina

Despre plantarea pinilor

casa inconjurata de pini

Pinii sunt mereu verzi, imbogatindu-ti astfel gradina de langa casa pe intreg parcursul anului. Totodata, exista numeroase varietati din care poti alege. Pinii tineri au nevoie de atentie sporita, iar cunoasterea unor detalii despre plantarea, cultivarea si ingrijirea lor te vor ajuta sa ai o gradina superba.


In primul rand, trebuie sa alegi tipul de pin pe care vrei sa-l cultivi in curtea casei tale, in functie de sol si de clima. Unele tipuri folosite pentru peisagistica includ pinul strobus, caruia i se mai spune pinul alb sau pinus banksiana. Primul, originar din America de Nord, este aperciat atat pentru lemnul valoros cat si pentru viteza cu care creste in inaltime, unele exemplare atingand la maturitate si 70 metri inaltime. Pinus strobus sau pinul alb este intalnit mai ales in amenajarea parcurilor. Pentru amenajarea gradinii de langa casa mai potrivit este pinul banksiana, ce ajunge la maturitate la cel mult 10-15 metri inaltime sau alte specii de pini mai mici. Pinul banksiana este una dintre speciile de conifere folosite si pentru cultivarea bonsailor decorativi care pot fi crescuti chiar si in interiorul casei, gratie dimensiunilor dramatic reduse.

Afla si tu cum poti forma si creste un bonsai, acasa la tine de aici: modelarea pomilor si arbustilor fara taiere.

De asemenea, trebuie sa decizi daca vrei sa plantezi puiet gol sau puiet crescut intr-un recipient. Primul trebuie plantat la finele toamnei, in vreme ce al doilea tip poate fi plantat in orice perioada a sezonului de crestere. Important este sa mentii radacinile umede pana in momentul in care il plantezi, dar retine ca nu trebuie sa le scufunzi efectiv in apa. Prea multa apa iti va ucide puietul.

In eventualitatea in care vrei sa cresti pini din seminte, trebuie sa stii ca este o sarcina destul de dificila, migaloasa si de lunga durata, astfel incat, daca timpul nu iti permite sa te ocupi indeajuns de ei, te sfatuim sa adopti celelalte doua variante. Semintele pot fi gasite in conurile unui pin adult, un astfel de con putand avea pana la 200 de seminte.

Pregatirea locului pentru plantarea pinului

Inainte de toate, stabileste locul din gradina casei tale in care vei planta puiul de pin. Tine cont de dimensiunile pe care acesta le va avea la maturitate si de faptul ca este foarte posibil ca iarba sa refuze sa mai creasca sub umbra coroanei lui. De aceea este mai indicat sa plantezi pinul langa gard, intr-un colt de gradina, unde eventuala lipsa a ierbii nu te va deranja. Apoi inlatura iarba si buruienile din zona. Slabeste rezistenta solului cu ajutorul unei lopeti sau a unui motocultivator. Asigura-te ca solul se dreneaza bine. Daca nu esti sigur, fa o groapa de 30 de centimetri adancime si umple-o cu apa. Acea apa ar trebui sa dispara in 12 ore.

Ia in calcul o imbunatatire a solului doar daca ai in gradina sol de proasta calitate. Nu adauga ingrasamant natural! De asemenea, trebuie sa te asiguri ca exista destul spatiu intre pinul pe care il vei planta si alti arbori sau arbusti pe care ii ai deja in gradina casei tale. In acelasi timp, pinii au nevoie de protectie impotriva razelor solare puternice. Poti face acest lucru cu ajutorul unei cortine de protectie, din panza. De asemenea, cortina va proteja puietul de iepuri sau alte rozatoare, care nu se vor apropia de pin.

Plantarea si ingrijirea pinilor

Sapa o groapa mai mare decat radacina pinului. Pune un pic de pamant de suprafata in groapa inainte de a plasa puietul acolo. Umple groapa cu pamant, asigurandu-te ca radacinile intra in contact cu pamantul bogat de suprafata. Aseaza usor pamantul in loc in jurul puietului, apoi mulceste solul in jurul lui.

Poti folosi astfel de resturi des si in cantitati mari. Este nevoie de apa, insa totul tine de tipul de pin, genul de sol si conditiile meteorologice. Totodata, trebuie sa-ti protejezi pinii de diverse animale. In plus, periodic, trebuie sa cureti pinii de ramurile uscate.

Specialistii sustin ca nu trebuie sa folosesti deloc ingrasamant, decat daca solul este extrem de sarac. Chiar si in acest gen de situatie, ar trebui sa folosesti doar ingrasamant natural. De-a lungul timpului, trebuie sa fii atent la orice semn de boala a pinilor. In cazul in care crezi ca sunt bolnavi, cere sfatul unui specialist pentru tratarea lor. Pinii pot suferi de infestare cu insecte, pot fi afectati de diverse animale de mici dimensiuni sau pot avea ciuperci care le dauneaza.

Pinii tineri sunt cei mai buni producatori de oxigen din ecosistemul nostru, astfel incat te vei putea bucura nu doar de culoarea lor verde pe tot parcursul anului, ci si de un plus de aer curat imprejurul casei tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *