Categorii
Proiecte de case inedite

Iata casa de 10 mp cu mansarda – viitoarea locuinta individuala a studentilor suedezi

interior casa mica ecologica locuinta individuala studenti suedezi 10 mp


Majoritatea studentilor romani sunt obisnuiti cu ideea de trai in comun, petrecandu-si anii de studentie in camine suprapopulate, unde invata, se distreaza, gatesc si mananca impreuna cu colegii.

Studentii suedezi sunt pe punctul de a lasa in urma acest stil de viata, schimband camerele de camin cu locuinte individuale ecologice, creatii ale unei echipe de arhitecti suedezi. In timp ce autoritatile din tara noastra gasesc cu greu bani pentru a aduce mici imbunatatiri campusurilor studentesti vechi si cu probleme, autoritatile suedeze s-au aratat incantate de creatia ecologica a arhitectilor, comandand deja primele 22 de unitati pentru unul dintre campusurile universitare suedeze.

In colaborare cu studentii Universitatii din Lund, compania de arhitectura Tengbom a conceput o casa ecologica prototip, denumita Smart Unit (unitatea inteligenta) – locuinta studenteasca individuala, cu baie, bucatarie, dormitor, spatii de depozitare si loc pentru studiu, distribuite pe o suprafata de doar 10 metri patrati.

Mobilierul din interiorul micro casei din lemn a fost proiectat ergonomic, pentru a oferi cat mai mult confort si spatiu de miscare in cei 10 metri patrati disponibili.

Astfel, bucataria care ocupa o jumatate din latura dreapta a interiorului locuintei, este prevazuta cu o chiuveta, o plita vitroceramica cu doua ochiuri, dulapuri si rafturi de depozitare. Forma ergonomica a rafturilor integrate in structura peretelui, amplasate deasupra blatului de lucru din bucatarie, le face extrem de discrete.

In continuarea bucatariei se afla baia minuscula, dotata cu wc, lavoar si un dus turcesc. Tot din considerente ergonomice, baia a fost prevazuta cu usa glisanta. Si baia, la fel ca intregul interior al micro casei ecologice, este finisata integral in lemn natur. Nuanta deschisa a lemnului natur contribuie la marirea vizuala a spatiului.

Locul de luat masa a fost amenajat pe peretele opus bucatariei, chiar in dreptul ferestrei de forma neobisnuita. Acesta este compus dintr-o masa rabatabila, o bancuta si un taburet. Cateva rafturi incastrate, utile pentru depozitarea cartilor si altor obiecte personale, au fost proiectate pe peretele de deasupra mesei.

Fata in fata cu baia se afla un spatiu destinat studiului, prevazut cu un birou rabatabil in miniatura care este pozitionat in dreptul unei ferestre prin care patrunde lumina naturala.

Atat masa cat si biroul au functii duble, putand fi folosite si in calitate de obloane, pentru a sigila ferestrele de la nivelul inferior al constructiei.

Dormitorul se rezuma la un simplu pat suspendat, proiectat sub tavan, chiar deasupra biroului, pe peretele opus usii de intrare in minuscula locuinta studenteasca. Accesul la mini mansarda se face cu ajutorul unor trepte ce au si functie de rafturi decorative, integrate in perete. In jurul patului suspendat au fost proiectate rafturi, in care locatarul isi poate pastra lucrurile personale.

Materialele ecologice folosite in constructia casei o plaseaza printre constructiie cu cea mai scazuta amprenta de carbon (CO2), dar si printre cele mai accesibile locuinte studentesti, chiria acestora fiind cu aproximativ 50% mai mica decat cea a camerelor din caminele studentesti suedeze clasice.

sursa foto: tengbom.se

3 răspunsuri la “Iata casa de 10 mp cu mansarda – viitoarea locuinta individuala a studentilor suedezi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *