Categorii
Intrebari de la cititori

Pot folosi termostat de ambient la o instalatie fara puffer? Dar termostate de calorifer?

Pot sa automatizez o centrala termica fara puffer?


Am o centrala termica fara gazeificare si nu am un puffer. Desi iarna pare ca se apropie de final vreau sa intreb daca pot sa automatizez centrala in sensul punerii unui termostat de ambient in camera pentru a avea temperatura cat de cat constanta. Pot lega pompa de recirculare la acest termostat?

Daca nu, pot monta un termostat de calorifer in camera iar cand temperatura inchide caloriferul, apa sa circule totusi pe tevi? Cat de eficiente sunt astfel de termostate de calorifer, daca determina temperatura foarte aproape de calorifer?

Intrebare de la Cristian, pe adresa redactiei: Pot folosi termostat de ambient la o instalatie fara puffer? Dar termostate de calorifer?

Nota redactiei: citeste si Montare Puffer – iata cum arata instalatia unei centrale pe lemne cu rezervor de acumulare

2 răspunsuri la “Pot folosi termostat de ambient la o instalatie fara puffer? Dar termostate de calorifer?”

Buna ziua,

Teoretic puteti sa folositi.
Practic, nu e indicat. Nu stiu instalati d-voastra, dar daca pompa de radiatoare e legata direct la cazan si de acolo la circuitul de incalzire, in momentul in care se opreste pompa, cazanul nu mai are unde sa descarce. Se poate ca pompa sa se opreasca exact cand ati incarcat CT. Ganditiva daca e OK cand se ia curentul si tocmati ati pus lemne pe foc, fenomenul e acelasi.
Robinetii termostatici de pe radiatoare se pot monta. Trebuie insa sa lasati minim un radiator fara acesti robineti (radiatorul sa fie cat mai departe de CT, pt a putea face o circulatie a agentului termic). Exista situatia (putin probabila, dar legile lui Murphy functioneaza, totusi) ca toti robinetii sa se inchida (e cald in toate incaperile) situatie in care ardeti pompa si poate si cazanul, din acelasi motiv, nu are unde sa descarce energia termica. Lasati robinetii din bai simpli, oricum acolo nu e niciodata prea cald (d.p.d.v. al sotiei).

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Multumesc entru idee. Cum anticipam, intr-adevar e mai buna varianta a doua cu robinetii si va multumesc pentru ideea de a lasa unu sau mai multe radiatoare fara pt descarcare energiei termice. Cred ca am sa optez pt aceasta varianta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *