Categorii
Proiecte de case inedite

Poti trai fericit intr-o casa de doar 10 mp. Un american a demonstrat asta – IMAGINI

casuta lemn pe roti 10 mp


Pentru a fi fericit un om nu are nevoie de foarte multe, a demonstrat un american care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in case minuscule, majoritatea construite de el insusi.

Totul a inceput cu multi ani in urma, cu o excursie pe care americanul Jay Shafer a efectuat-o in Tokyo, unde a locuit timp de cateva zile intr-o camera a carei baie nu a avea mai mult de 1,4 metri patrati. Adolescentul de atunci a ramas uimit de ingeniozitatea cu care japonezii au reusit sa integreze intr-un spatiu incredibil de mic o cabina de dus, un lavoar si un wc. In acel moment a inteles ca nu-si va dori niciodata o casa mare, asa cum era cea construita de parintii lui, considerand ca locuintele mari nu sunt decat o risipa inutila de resurse si bani, iar viata inseamna mai mult de atat.

In anul 1999, americanul s-a mutat intr-o casuta de doar 9 metri patrati, fiind constient ca atunci cand se va casatori si va avea un copil va trebui sa-si extinda locuinta. Ceea ce a si facut, atunci cand a venit momentul, construind in imediata apropiere a casutei de burlac o „ditamai casa” cu suprafata de 46 metri patrati. Amuzat, Jay spune ca doua treimi din casa de 46 de metri patrati sunt ocupate de fiul sau si lucrurile acestuia, in timp ce pe suprafata ramasa a pus stapanire sotia lui, el declarandu-se multumit cu spatiul oferit de locuinta din anii de burlacie.

Jay Shafer sustine ca traiul in case minuscule l-a invatat sa aleaga si sa se inconjoare numai de lucruri absolut necesare si utile, demonstrand ca fericirea oamenilor nu depinde de dimensiunea casei in care locuiesc si de bunurile materiale. Secretul este valorificarea fiecarui centimetru patrat din locuinta, adauga tanarul american.

bucatarie mica casuta lemn 10 metri patrati

In scurt timp, Jay a devenit foarte cunoscut in tara sa, numarandu-se printre promotorii conceptului de micro casa. Asa ca a scris o carte despre avantajele vietii intr-o casa de mici dimensiuni si a pus bazele unei afaceri care se ocupa de construirea si comercializarea caselor compacte, versiuni imbunatatite ale celor in care a locuit chiar el de-a lungul timpului. Cei care doresc sa-si construiasca singuri o casa in miniatura pot cumpara doar schitele si planurile modelelor inventate de tanarul antreprenor.

In prezent, compania pe care o conduce produce si comercializeaza mai multe modele de case de diferite dimensiuni ce pot fi livrate la cheie, cu mobilier si finisaje incluse. Toate modelele sunt prevazute cu mini mansarde, unde este amenajat dormitorul. Si, indiferent de dimensiune, fiecare dintre case este dotata cu o mini bucatarie utilata cu plita, cuptor, frigider si dulapuri de depozitare a vaselor si ustensilelor de gatit, un living intim in care are loc chiar si un semineu si o baie compacta, echipata cu dus, lavoar si wc, cum e firesc.

Anii petrecuti de Jay in locuinte mici l-au invatat sa valorifice fiecare milimetru patrat al caselor pe care le produce, toti peretii interiori avand rafturi si dulapuri incastrate, in care proprietarii isi pot depozita obiectele personale.

Un alt amanunt important de subliniat: fiecare dintre casele construite de compania Tumbleweed Tiny Houses poate fi mutata foarte usor, oriunde si oricand, fiind prevazute cu roti si cu cric de remorcare.

Jay Shafer considera ca goana oamenilor dupa case mari si locuinte somptuoase nu este altceva decat nevoia constanta si acuta de afirmare, nicidecum sinonimul fericirii, societatea moderna asociind succesul cu viata pe picior mare.

surse foto: 1, 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *