Reteta simpla de tort cu foi de miere si nuca

Poate nu crezi, dar tortul cu foi de miere si nuca pe care l-am facut si acum o saptamana si acum doua zile (pentru ca are gust innebunitor) este unul dintre cele mai rapide si gustoase deserturi pe care le poti face. Daca iti place nuca si ai o ora libera, incearca si tu aceasta reteta si iti garantez ca o sa tot vrei s-o incerci 🙂


Pentru foile cu miere si miez de nuca ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

– 3 oua
– 200 grame zahar (eu pun o cana)
– o cana cu miez de nuca macinat
– 2 lingurite de bicarbonat
– 1 praf de sare
– 4 linguri cu miere de albine
– 1 plic zahar vanilinat
– faina cat cuprinde

Bati bine cele trei oua cu praful de sare si zaharul pana obtii o spuma alba, semn ca s-a dizolvat zaharul, apoi adaugi treptat mierea, nuca macinata, bicarbonatul si faina. O sa te alegi cu un aluat faramicios pe care va trebui sa-l imparti in 6 parti egale – foile. Pentru ca aluatul este foarte faramicios si nu poate fi modelat cu facaletul, va trebui sa intinzi foile direct pe fundul unei tavi. Uite cum procedez eu: decupez din hartie de copt 6 cercuri cu diametru de 22 cm, pe care intind apoi aluatul. Ca sa nu ma chinuiesc prea tare imi ud palmele si apas usor pe aluat pana capata diametrul cercului din hartie de copt. Pe fundul tavii cuptorului meu incap simultan doua astfel de foi. Asa ca le coc in 3 transe, in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius. Foile cu nuca si miere sunt gata atunci cand capata o culoare aramie.

Ingrediente pentru crema de smantana cu nuca si lamaie:

– 1200 g smantana (poti pune si doar 1 kg, dar va iesi mai uscat tortul)
– 100 g zahar pudra cu aroma de vanilie
– 1,5 cana miez de nuca macinat
– suc de lamaie dupa gust
– 0,5 cana nuca macinata pentru ornat

Crema o faci in cateva minute, pentru ca nu trebuie decat sa amesteci, cu o lingura, ingredientele de mai sus. Nu folosi mixerul, smantana nu trebuie transformata in frisca. Vei obtine o crema fina si parfumata cu care vei unge foile cu miere si miez de nuca. Pastreaza o jumatate de cana de crema cu care vei imbraca tortul la final. Ultima etapa este ornarea tortului cu miez macinat de nuca.

Tortul cu foi de miere si nuca trebuie lasat sa se odihneasca la frigider cel putin 12 ore, inainte de a fi servit.

Astept impresiile tale 🙂


12 comentarii la “Reteta simpla de tort cu foi de miere si nuca”

  1. Singurul lucru deranjant la reteta ta..e ca trebuie sa astept 12 ore …tocmai am facut tortul…e la frigider..Sunt convinsa ca o sa fie delicios..Multumesc

  2. Ornella, daca iti place miezul de nuca iti va placea cu siguranta si tortul, iar cele 12 ore sunt timpul minim pe care acesta trebuie sa-l petreaca in frigider. Chiar astept impresiile finale 🙂

  3. Buna seara. desi sunt barbat, imi place sa fac deserturi cu mana mea, dar la aceasta prajitura,cu nuca si miere,m-ati dat gata.recunosc ca sunt inebunit dupa prajiturile cu nuca.am sa incerc.ne auzim

  4. Scumpa mea,acest aluat sfaramicios pregatit pentru foi cu miere,se intinde f f usor cu facaletul, pe dosul tavii de prajitura incalzita binisor in prealabil; deci, bagi tava goala in cuptorul bine incalzit, o lasi 2-3 minute, sau chiar 3-4 minute, dupa care o scoti cu manusi,bineinteles,si pe dosul tavii astfel incalzite, intinzi rapid cu facaletul aluatul pentru o foaie, intorcandu-l mereu de pe o parte pe alta,ca aluatul sa preia caldura tavii si sa se modeleze mai usor si mai rapid,asa cum doresti tu! asa procedezi pentru fiecare foaie! sigur ca nu uiti sa tai inainte de coacere, sa tai marginile de aluat care depasesc tava de copt; acele putine resturi le incorporezi in aluatul celorlalte foi pe care urmeaza sa le intinzi!

  5. Elena, recunosc ca tehnica descrisa de tine este total noua pentru mine, abia astept sa o testez si eu. Multumesc pentru sfaturi!

  6. O sa-ti placa,Victoria draga si ai sa lucrezi numai asa,aceste foi! eu am avut un caiet cu retete de prajituri deosebite,dar l-am imprumutat cuiva care nu mai vrea sa recunoasca acest lucru si am ramas… Una din prajiturile preferate,era aceasta,cu foi cu miere pe care o lucram f rapid cu aceasta „tehnica” cum ii spui tu,f bine! 🙂

  7. Buna seara,
    As dori sa-mi spuneti ce fel de smantana folositi: cea pt.frisca sau cea fermentata ? Ce procent de grasime trebuie sa aiba si daca se poate sa-mi spuneti de la care brend ar fi cea mai buna pt.aceasta prajitura ?
    Multumesc

  8. Buna, Valeria!

    Smantana fermentata, nu din aceea pentru frisca 🙂 Am folosit, la un moment dat si un iaurt grecesc gras, cand nu am avut la indemana smantana fermentata, insa tot smantana de cel putin 20% e mai buna 🙂

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Regulament privind comentariile.