Categorii
Gradina

Viburnum – un arbust decorativ pentru gradina

arbust viburnum opulus roseum

Viburnum reprezinta un grup vast de arbusti care pot fi plantati si cultivati relativ fara probleme, fiind atractivi datorita florilor, fructelor, frunzelor si formei lor. Aceste plante sunt potrivite in orice loc si arata bine in orice anotimp si in orice tip de gradina.


Plantele viburnum sunt adesea cultivate drept garduri vii sau ca plante de umplutura in gradini, fructele lor abundente atragand diverse tipuri de pasari, dar si animale. Multe specii de viburnum au frunze si flori colorate, dar si fructe albastre, rosii, negre sau galbene, ce rezista pana in iarna, facandu-le astfel atractive in orice sezon.

Aceste plante infloresc in partea a doua a primaverii. Unele specii au flori in culori vibrante. Alte specii au frunze mov. Cele mai multe specii de viburnum prefera locurile cu soare si soluri ce se dreneaza bine. Unele specii tolereaza solurile mai umede.

Instructiuni pentru plantare viburnum

Viburnum se planteaza in primavara sau in timpul toamnei. Cel mai indicat este sa plasezi arbustii la 1,5 – 3 metri distanta unul de celalalt, in functie de marimea lor la maturitate. Sapa o groapa la fel de adanca precum radacina si de 2-3 ori mai lata. Daca solul nu este foarte bun, inlocuieste pamantul pe care l-ai scos din groapa respectiva cu o cantitate mica de ingrasamant natural.

Scoate usor planta din recipientul in care o ai si aseaz-o in groapa recent sapata. Umple groapa pe jumatate cu pamant, apoi uda bine acea zona, pentru ca solul sa se aseze si sa elimini pungile de aer. Lasa apa sa se dreneze, apoi umple restul gropii cu pamant si uda bine zona.

Cum trebuie ingrijit arbustul de viburnum

viburnum plicatum arbust decorativ flori albe

Poti pune un strat de ingrasamant natural sub planta in fiecare primavara, imprastiindu-l de jur-imprejurul arbustului. Adauga un strat de cativa centimetri de resturi vegetale, pentru a retine umezeala si a tine sub control buruienile. Uda plantele mai des in timpul verii, mai ales daca ploile sunt mai rare. Curata arbustii dupa inflorire. De asemenea, trebuie sa-i cureti de uscaturi sau ramurile rupte pe tot parcursul anului.

Aminteste-ti ca arbustii de viburnum iti vor aduce un plus de frumusete in gradina, iar ingrijirea lor nu necesita un efort prea mare si nici prea mult timp. Solul in care le plantezi ar trebui sa aiba un pH neutru sau usor acid, insa unele specii rezista si la un sol alcalin.

Genul viburnum contine aproximativ 200 de arbusti, in special din zonele impadurite ale regiunilor temperate nordice. Unul dintre arbustii viburnum cunoscuti in tara noastra este Calinul. Dintre cele mai decorative exemplare vom aminti Viburnum opulus roseum sau Viburnum plicatum. Viburnum opulus roseum are inflorescentele in forma unor bulgari mari de zapada, de unde si denumirea populara a arbustului „Bulgare de zapada”, iar Viburnum plicatum are flori albe mici dispuse de-a lungul ramurilor. In orice caz, ai de unde alege, in special daca iti doresti in gradina arbusti ce nu necesita o atentie prea mare si care sunt destul de adaptabili la conditiile date.

Intrebuintari medicinale ale calinului

Viburnum opulus L., cunoscut in tara noastra drept calin (arbustul cu fructe rosii ce cresc in ciorchine), este intrebuintat in industria farmaceutica. Fructele de culoare rosie ale calinului contin o substanta care ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Din scoarta de calin se prepara extracte cu actiune calmanta. Pentru tratarea bolilor vezicii urinare, a durerilor menstruale, metroragiilor, stomatitelor sau avitaminozelor se vor bea doua cani de decoct de coaja de calin pe zi. Decoctul se prepara amestecand o lingurita de pulbere de scoarta in 300 ml apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *