Categorii
Gradina

Arbustul zanei – o planta potrivita pentru gradini

arbustul zanei chimonanthus

Chimonanthus (arbustul zanei) este o planta care, in mod relativ bizar, infloreste in timpul iernii, asa cum o arata si denumirea din limba latina. Este un arbust inrudit cu calycanthus, provenind din China, unde se gaseste si la altitudini de peste 3.000 de metri. Arbustul zanei a fost raspandit din Asia catre Marea Britanie la inceputul secolului al XIX-lea.


Arbustul zanei este o planta rezistenta, raspandita artificial mai ales datorita florilor pe care le face si mirosului placut pe care acestea il emana. Florile apar, asa cum spuneam anterior, in perioada iernii, avand o culoare galbena. Frunzele arbustului ornamental sunt verzi doar primavara si vara. Arbustul zanei poate atinge o inaltime de pana la patru metri, la maturitate – adica in 15-20 de ani.

Sfaturi utile despre plantare si ingrijire

Acest arbust, care face parte din familia Calycanthaceae, are frunze simple si flori extrem de parfumate, sub forma unor castronase, cu multe petale. De asemenea, fructele sale, ce apar dupa caderea florilor, au forma unor capsule cilindrice. Arbustul zanei prefera locurile insorite din gradina, dezvoltandu-se bine in partea de sud sau de vest a acesteia.

Specialistii recomanda cultivarea acestui tip de arbust intr-un sol umed (acid, alcalin sau neutru), dar care se dreneaza bine, si intr-o zona protejata de vant. Propagarea arbustului zanei se face prin intermediul semintelor sau al puietilor. Expertii sustin ca aceasta planta nu necesita foarte multa ingrijire de-a lungul anului. In general, arbustul zanei nu are probleme cu insectele sau cu eventuale afectiuni.

Chimonanthus infloreste cel mai bine cand este plantat in apropierea unui zid din zona sudica a gradinei, deoarece, in acest fel, va beneficia de suficienta lumina, precum si de protectie impotriva vantului puternic. Totodata, cand lastarii se coc in timpul verii, acestia se vor bucura de caldura data de zid in timpul noptii. Daca vei alege un alt gen de loc pentru a-l planta, risti sa nu ai la fel de multe flori in timpul iernii, adica in perioada decembrie-martie.

In eventualitatea in care vei alege sa il plantezi langa un zid, ar trebui sa faci o groapa destul de mare si sa adaugi in ea ingrasamant natural, amestecat cu pamant. Ca orice alt arbust plantat langa un zid sudic sau vestic, va avea nevoie de resturi vegetale in primul an de viata. Asadar, cu cat va avea conditii mai bune in prima vara, cu atat va avea o sansa mai mare de a inflori in timpul iernii urmatoare. Cultivat in China de peste 1.000 de ani, arbustul zanei este apreciat pentru mirosul florilor sale, din care se fac si uleiuri esentiale si care, de asemenea, sunt folosite in bucatarie, in scopuri culinare, dar si pentru calitatile sale medicinale.

2 răspunsuri la “Arbustul zanei – o planta potrivita pentru gradini”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *