Categorii
Gradina

Caragana – un arbust rezistent la conditii vitrege

caragana arborescens

Nativ din Manciuria si Siberia, acest arbust decorativ de dimensiuni mari face flori mici, de culoare galbena. Caragana infloreste la mijlocul lunii mai, florile sale fiind singulare sau asezate in grupuri de pana la patru. De asemenea, acest arbust face fructe similare pastailor (cu cate 4-6 boabe), ele aparand si maturizandu-se din iulie pana in luna septembrie.


Caragana arborescens prefera zonele insorite, dar rezista si in conditii vitrege de dezvoltare. Astfel, acest arbust poate creste si in soluri sarace si uscate, fiind tolerant la temperaturi extrem de scazute, la sare si la vant puternic. El poate fi folosit de gradinari pentru decor, ca paravan impotriva vantului, dar si la formarea gardurilor vii. Principalul avantaj al caraganei consta in faptul ca poate creste in aproape orice conditii.

Sfaturi de plantare si ingrijire

Caragana poate fi propagat prin intermediul semintelor sau al puietilor. Arbust decorativ prin flori, fructe, port si forma, caragana arborescens este usor de intretinut, fiind sensibil doar la plaga de taciune si la lacuste. Popular, caragana mai este denumita „arborele de mazare siberian“, facand parte din familia Leguminosae (sau Fabaceae). Acest arbust poate atinge o inaltime maxima de 6 metri. Mai mult, caragana are un sistem de radacini extrem de elaborat, el putand fi utilizat in diferite zone pentru controlul eroziunii solului.

In salbaticie, acest arbust creste de obicei pe malul raurilor, in soluri cu pietris, nisip, la marginea padurilor sau pe pantele cu roci. El poate fi intalnit in natura din Estul Asiei pana in Siberia. Pe alocuri, caragana arborescens a fost naturalizat in Europa (in special in Franta). Asa cum spuneam anterior, caragana nu este sensibil la ingheturi, rezistand cu stoicism in astfel de climate. De asemenea, in salbaticie, acesta atrage fauna diversificata.

Singura problema pe care o poate intampina cel ce isi doreste sa aiba un astfel de arbust in gradina de langa casa consta in faptul ca acesta nu se poate dezvolta propice in locurile ferite de razele solare. Specialistii sustin ca nu este indicat ca acest gen de arbust sa fie plantat si in zonele din apropierea marilor si oceanelor. Semintele produse de caragana sunt comestibile. Acestea sunt de mici dimensiuni, insa intr-o pastaie pot fi gasite pana la sase seminte. Ele au o aroma aparte, putand fi folosite in bucatarie, la condimentarea mancarurilor. De altfel, semintele crude au un gust similar mazarei.

Aceste seminte contin 12,4% ulei si pana la 36% proteine, fiind recomandate ca aliment de supravietuire pentru oamenii aflati in situatii extreme. In unele zone din lume, aceasta plata este folosita in scopuri medicinale, in special in cazuri de cancer la san si pentru dismenoree sau alte afectiuni ginecologice. Totodata, frunzele sale sunt utilizate pentru obtinerea unei vopsele de culoare albastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *