Categorii
Intrebari de la cititori

Ce acte sunt necesare pentru inceperea constructiei pe un teren?

Detin cu acte de proprietate un teren intravilan pe care as dori sa construiesc o camera (din lemn cu o fundatie de beton) pentru extractia mierii. Ce acte sunt necesare pentru inceperea constructiei?


Intrebare de la Emilia, pe adresa redactiei: Ce acte sunt necesare pentru inceperea constructiei pe un teren?

2 răspunsuri la “Ce acte sunt necesare pentru inceperea constructiei pe un teren?”

Salutare,
In primul rand trebuie sa-ti mentionez ca nu e suficient sa ai doar acte de prorietate pe respectivul teren – trebuie sa te asiguri ca terenul este si intabulat(ai o documentatie cadastrala in spate.
Dupa ce verifici acest aspect trebuie sa iei legatura cu un proiectant care pe baza catorva caracteristici ale viitoarei constructii (gen amprenta la sol, inaltime maxima, locatia exacta a viitoarei constructii pe amplasament, etc) va intocmi doua piese desenate – „Plan de situatie” si „plan de amplasament”- pe acele piese se vor regasi mentionate o serie de aspecte care vor fi ulterior verificate – CUT- Coeficient de utilizare a terenului, POT – procentul de ocupare al terenului, distante fata de vecinatati, etc – in raport cu principalele documente care guverneaza domeniul constructiilor in acea zona – PUD, PUZ sau PUG – trebuie sa speri ca exista intocmit, la primarie, unul din documentele anterior amintite, in caza contrar situatia s-ar complica si ar implica o serie de costuri deloc nesemnificative.
Cu acele piese desenate si cu un extras de carte funciara pentru informare, de data recenta(acest document are o valabilitate de maxim 30 zile, va trebui sa inaintezi o cerere scrisa, tipizata, primariei unde este arondat terenul.
Toate aceste demersuri, de pana acum, te vor ajuta sa obtii, intr-o prima faza, certificatul de urbanism.
Prin certificatul de urbanism iti vor fi solicitate o serie de avize, acorduri, etc.
Va trebui sa le obtii!
Totodata trebuie sa iei legatura cu proiectantul si sa-i ceri acestuia un PAC – proiect pentru autorizarea constructiei.
In momentul in care vei avea toate avizele cerute prin CU dar si PAC-ul definitifat va trebui sa revii la primarie si sa inaintezi un exemplar complet al docuemntatiei insotit de o cerere tipizata si asa vei obtine Autorizatia de construire.
Mai sunt cativa pasi de urmat dupa obtinerea autorizatiei dar, in linii mari, poti sa te apuci de treaba.
Sper ca informatiile furnizate iti sunt folositoare!

Cele din comentariul anterior sunt adevărate, DAR ar trebui ca proprietarul să facă o analiză a necesităţilor reale pentru destinaţia construcţiei. La prima vedere, dacă este vorba de o „cameră” pentru extracţia mierii şi atât, poate că cea mai interesantă este o construcţie provizorie, pentru care cerinţele sunt mult simplificate. Bărăcuţele de lemn prefabricate din magazinele de bricolaj se pot amplasa fără nici un fel de autorizare, pentru că se pot demonta la fel de uşor. Nu au nevoie de fundaţie propriu-zisă, doar de o şapă de beton armată uşor, pentru a crea o bază uniformă. Rămâne de văzut dacă răspund corect cerinţelor activităţii respective (ca preţ, personal le consider scumpe). Dacă în schimb este nevoie de suprafaţă mai mare, asta înseamnă greutate proprie a construcţiei mai mare şi deci fundaţie serioasă, calculată, cu săpătură, proiect de rezistenţă pentru construcţie, şi se vor cere toate actele pomenite mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *