Categorii
Gradina

Cum sa cultivi hurmuz rosu in propria gradina

hurmuz rosu arbust ornamental

Hurmuzul rosu (symphoricarpos orbiculatus) este un arbust ornamental foios cu multe ramuri, cu frunze mici, simple si verzi si cu flori de culoare roz sau alb, sub forma de clopotei. Acest arbust face fructe roz, albe sau violet, in functie de specie. Hurmuzul se poate dezvolta atat in locurile mai umbrite, cat si in cele insorite.


Acest arbust ornamental fructifer, ce poate atinge inaltimea de 0,6 metri, poate fi plasat in orice zona a gradinii, indiferent de punctul cardinal spre care este orientat sau de luminozitate. Hurmuzul rosu este un arbust usor de cultivat, preferand solurile fertile si usor umede, dar care se dreneaza bine. De remarcat este faptul ca acest arbust tolereaza inclusiv zonele mai poluate, fiind, asadar, potrivit si pentru decorul gradinilor din jurul caselor construite in zonele urbane.

Pentru a aprecia mai bine hurmuzul rosu, trebuie sa-l vezi in timpul iernii. Sau, si mai bine, sa-l tii sub observatie tot timpul anului. Vei fi uimit de modul in care se dezvolta si de culorile pe care le aduce in gradina ta!

Detalii despre planta

Acest arbust poate fi propagat cu ajutorul puietilor, de la mijlocul verii, pana la mijlocul toamnei. Este rezistent la perioadele de seceta, neavand nevoie de o ingrijire intensa. De asemenea, este potrivit pentru garduri decorative sau pentru delimitarea anumitor zone din curtea casei. In general, hurmuzul rosu nu are probleme cu insectele sau cu bolile. Acest arbust este extrem de folositor in controlarea eroziunii si poate atrage diverse animale sau pasari. La inceputul fiecarei primaveri, hurmuzul va dezvolta frunze noi, in timp ce fructele roz sau albe din sezonul anterior vor atarna inca de ramurile sale.

Combinatia de verde deschis a frunzelor cu albul sau rozul fructelor aduce un plus de culoare in orice gradina, in special la inceputul primaverii. Intr-un final, fructele vechi vor cadea, iar noile frunze vor creste si vor aparea si florile. Acestea din urma au o marime de aproximativ un centimetru. Florile pot atrage albinele, mustele si viespile, dar acest lucru nu se va intampla decat rareori.

Pentru o dezvoltare cat mai buna, acestui arbust trebuie sa-i adaugi ingrasamant natural la inceputul fiecarei primaveri. In timpul verii, ideal ar fi sa adaugi resturi vegetale la baza plantei, in asa fel incat sa tii umezeala sub control. Totodata, gradinarii ar tebui sa plaseze arbustul intr-o zona in care sa nu fie sub actiunea razelor solare tot timpul zilei. Fructele sale vor fi coapte complet la finele toamnei. Dupa un ger naprasnic, frunzele vor cadea, ramanand doar fructele pe ramuri.

Hurmuzul rosu poate fi cultivat in recipiente si, mai apoi, plantat in gradina in tot timpul anului. Odata ce arbustul s-a stabilit in zona in care l-ai plantat, acesta trebuie udat o data pe saptamana. Solurile alcaline pot provoca aparitiei clorozei la acest arbust. Totodata, gradinarii ar trebui sa tunda periodic (o data – de doua ori pe an) arbustul ornamental, pentru a-l mentine la o inaltime mica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *