Categorii
Gradina

Cum sa-ti imbogatesti gradina cu ajutorul mahoniei

mahonia arbust ornamental

Mahonia este un arbust ornamental cu frunzele mereu verzi, ce poate atinge o inaltime de pana la doi metri. Acest arbust infloreste in luna aprilie si face flori de culoare galbena. Marele avantaj al mahoniei il reprezinta faptul ca nu necesita o ingrijire intensiva.


Arbustul denumit mahonia este considerat un atu de catre gradinari, mai ales in zonele in care iernile sunt mai lungi, deoarece acesta are frunzele vesnic verzi. In fapt, mahonia prefera zonele din gradina in care exista macar putina umbra. De asemenea, florile sale au un miros aparte si au darul de a infrumuseta orice tip de gradina.

Cum se planteaza si se ingrijeste mahonia

Acest arbust se dezvolta foarte bine in solurile acide, bogate organic, umede, dar bine drenate, mai ales in zonele cu umbra partiala sau totala. Pe langa preferinta pentru umbra, mahonia creste mai bine daca este plantat intr-o zona protejata impotriva vantului. Plantele se propaga prin intermediul stolonilor, formand colonii. Ele se pot propaga si cu ajutorul semintelor, insa procesul va fi unul mai indelungat. De asemenea, ideal ar fi sa plantezi mai multe exemplare, pentru o productie buna de fructe, care – spun specialistii – sunt comestibile.

Aceste fructe au o culoare abastru inchis si sunt coapte la finele verii – inceputul toamnei, dupa disparitia florilor. Fructele au un gust usor acru cand sunt culese, dar din ele se poate face dulceata de casa. Ca termen de comparatie, fructele mahoniei seamana cu strugurii de mici dimensiuni. In salbaticie, mahonia creste in padurile stancoase si in cele de conifere din America de Nord. Este cunoscut sub o multime de denumiri populare, printre care si „Strugurele de Oregon”.

Pe langa faptul ca nu necesita foarte multa apa (cu exceptia lunilor de seceta, cand trebuie udat de doua ori pe saptamana), acest arbust ornamental nu are nici probleme grave cu insectele. Atat albinele, cat si fluturii vor fi atrasi in aprilie de florile proaspat aparute, dar nu este un lucru de care sa te ingrijorezi. Mai degraba, singura problema reala ar putea consta in alegerea unui loc impropriu pentru plantarea sa. Daca este expus din plin la soare, frunzele arbustului se pot usca. Prin urmare, ideal ar fi sa alegi un loc umbrit si sa plantezi laolalta mai multi arbusti, pentru a avea o recolta bogata de fructe.

La plantarea acestor arbusti, e indicat sa le lasi ceva spatiu de jur-imprejur, pentru a se putea raspandi normal. Totodata, expertii afirma ca, tot la plantare, nu ar strica sa pui la baza arbustilor si ingrasamant natural. Mahonia poate fi tuns primavara devreme, pentru a evita cresterea haotica. De remarcat este faptul ca radacina arbustului are unele proprietati medicinale, in vreme ce scoarta sa a fost folosita in trecut pe post de vopsea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *