Categorii
Gradina

Dafinul, un arbust potrivit in orice gradina

dafin laurus nobilis

Dafinul (Kalmia latifolia) este un arbust mereu verde, de climat subtropical, originar din zona mediteraneana. Acest arbust este dens si face flori de culoare roz. Dafinul infloreste primavara, avand frunze ovale de culoare verde inchis.


In regiunile mediteraneene, dafinul creste spontan, insa este cultivat si artificial, in gradinile caselor si in plantatii. Acest arbust poate ajunge, in 10-20 de ani, la inaltimea maxima de 2,5 metri. Dafinul se dezvolta cel mai bine in locurile cu umbra partiala. Florile acestui arbust apar in ciorchine mari, trecand de la un roz deschis catre un roz inchis in timpul verii.

Mai mult, frunzele de dafin sunt apreciate in arta culinara, la condimentarea diverselor preparate. In gastronomie, ele sunt folosite (uscate) indiferent daca provin de la un arbust salbatic sau de la unul cultivat special pentru acest scop. Dafinul prefera solul umed, dar care se dreneaza bine. De asemenea, specialistii sustin ca acest arbust poate fi plantat in orice punct cardinal al gradinii fara nicio problema.

Cum se cultiva si se ingrijeste dafinul

Dafinul poate fi propagat prin intermediul puietilor, precum si al semintelor, preferand un sol acid spre neutru. Totodata, acest arbust este usor de cultivat si de intretinut. In general, dafinul nu are vreo problema cu virusii sau bolile provocate din alte cauze. Motivul pentru care multi aleg sa planteze dafin in propria gradina este faptul ca are frunzele verzi tot timpul anului. La fel de apreciate sunt si florile arbustului, precum si posibilitatea de a crea o zona umbrita in cadrul gradinii.

In cazul in care vei planta acest arbust intr-un sol ce nu se dreneaza bine, este posibil ca radacinile sale sa putrezeasca. Totodata, trebuie sa te asiguri ca dafinul din gradina ta nu duce lipsa de apa, astfel incat va trebui sa-l uzi ocazional. Specialistii sustin ca cea mai buna strategie este sa cultivi dafinul cu ajutorul semintelor, pentru ca in acest mod planta se va adapta mai bine la conditiile climaterice din zona in care il plantezi. Semintele se pot colecta toamna sau pot fi achizitionate din magazinele de specialitate.

Dupa plantare, este indicat ca, in fiecare primavara, sa pui un strat de resturi vegetale la baza arbustului, pentru eliminarea buruienilor si pentru a controla nivelul de umezeala. Acest arbust nu are o problema semnificativa cu insectele, insa fluturii il folosesc adesea ca gazda pentru larvele lor. In acelasi timp, multe pasari sunt atrase de dafin.

Chiar daca nu stai la casa si nu ai o gradina poti cultiva un arbust de dafin intr-un ghiveci, pe care-l poti tine in balcon.

Un răspuns la “Dafinul, un arbust potrivit in orice gradina”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *