Categorii
Gradina

Daliile – frumusete si prospetime in orice gradina

dalii roz

Aceste flori prefera zonele insorite si solurile nisipoase, argiloase. Daliile infloresc in timpul verii si in diverse culori, de la rosu si roz pana la portocaliu, galben, violet sau alb.


Aceste flori colorate si ascutite apar de la mijlocul verii pana spre sezonul rece, in functie de sol, de conditiile climaterice si, bineinteles, de zona in care sunt plantate. Ele variaza nu doar in ceea ce priveste culoarea, ci si marimea. Cele mai multe dintre dalii cresc pana la o inaltime de 1,5 metri.

Aceste flori aduc un adaos estetic fiecarei gradini, desi este bine de stiut ca nu se dezvolta la fel de bine in zonele cu multa umiditate si caldura. Astfel, daliile cresc cel mai bine in climatele reci si usor umede, florile putand atinge aici o inaltime mai mare.

Sfaturi de ingrijire si plantare a daliilor

Nu te grabi sa plantezi daliile! Ele nu vor creste foarte bine in solul foarte umed si rece de la finele iernii – inceputul primaverii. Temperatura solului ar trebui sa atinga minimum 15 grade Celsius in clipa in care le vei planta. Asadar, va trebui sa astepti sa treaca pericolul de inghet inainte de plantarea propriu-zisa.

Alege un loc care sa beneficieze din plin de razele solare. Daliile fac mai multe flori daca beneficiaza zilnic de 6-8 ore de soare. Ele iubesc soarele de dimineata. De asemenea, alege un loc in care sa existe ceva protectie impotriva vantului, pentru ca acesta le va afecta. Planteaza-le in apropierea unui grad sau in preajma casei, pentru a le feri de vant si de curentii de aer. Daliile se dezvolta cel mai bine in soluri fertile, bogate si bine drenate. Asadar, pH-ul solului ar trebui sa fie de 6,5 – 7,0, adica usor acid. Daca ai in gradina un alt tip de sol, poti adauga nisip, muschi de turba sau ingrasamant natural, pentru a afana terenul, in asa fel incat drenarea sa decurga intr-un mod mai eficient.

Daliile pot fi plantate la o distanta de aproximativ 25-30 de centimetri una de cealalta. Groapa in care vei planta dalia trebuie sa fie un pic mai mare decat radacina florii si este indicat sa adaugi putin ingrasamant natural in solul respectiv. Totodata, va fi de ajutor si daca pui o mana de faina de oase in groapa respectiva.

Important de retinut este ca trebuie sa eviti tuberculii de dalie care sunt putreziti sau zbarciti. Daca tuberculul da semne de crestere inainte de plantarea propriu-zisa, acesta este un lucru bun. Planteaza tuberculii cu totul, cu partea de crestere in sus, la o adancime de aproximativ 15-20 de centimetri. Asadar, coroanele ar trebui sa fie un pic deasupra nivelului solului. Florile dezvoltate si inalte vor avea nevoie de sustinere, astfel incat va trebui sa plasezi araci de mici dimensiuni in apropierea plantelor si sa le legi de ei pentru sprijin.

Daliile de mici dimensiuni se vor combina perfect cu alte plante ce infloresc vara. In cazul in care ai doar o gradina cu legume, acela este locul perfect de plantat dalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *