Categorii
Gradina

Hortensiile – farmec si joc de culori in gradina

hortensia

Hortensia este un arbust ce se poate dezvolta in orice tip de sol, preferand zonele cu umbra partiala. Florile sale deosebit de frumoase, de diferite culori – rosii, roz, albastre, violete sau albe –, o propulseaza in topul plantelor preferate de gradinari, si nu fara temei. Nimic nu e mai delicat si mai elegant decat gard viu de hortensii ori un aranjament floral dichisit in living sau in dormitor – si chiar un buchet de mireasa format din hortensii de culori diferite.


Cu flori imense, hortensiile afiseaza un farmec aparte caruia iti e greu sa-i rezisti. Culorile lor atrag toate privirile, prin albastrul clar, rozul vibrant, albul pur – cateodata pe acelasi arbust! Foarte interesant este faptul ca aceste culori sunt influentate de prezenta ionilor de aluminiu din sol. Asa se face ca un arbust poate avea flori de mai multe culori, iar un buchetel poate avea petale de nuante diferite.

Solurile acide cu un pH mai mic de 5,5 produc flori albastre; solurile cu un pH mai mare de 5,5 produc flori roz. In schimb, florile albe nu sunt afectate de pH-ul din sol. De neegalat in lumea arbustilor, elegantele hortensii sunt usor de cultivat, tolereaza aproape orice tip de sol si produc flori din mijlocul verii pana toamna. Prin urmare, hortensiile sunt excelente pentru diverse tipuri de gradina.

Cum se planteaza si se ingrijesc hortensiile

Cele mai multe hortensii se dezvolta foarte bine in solurile fertile, poroase si intrucatva umede. Daca vrei sa imbunatatesti calitatea solului, poti adauga igrasamant natural. Acesti arbusti prefera razele solare dimineata, cu un pic de umbra dupa-amiaza. Totusi, multi arbusti de acest gen pot creste si cu umbra partiala.

Plantarea hortensiilor trebuie efectuata primavara sau toamna. Trebuie sa sapi o groapa la fel de adanca precum radacina arbustului si de 2-3 ori mai lata. Pune planta in groapa si umple-o pe jumatate cu pamant, apoi toarna apa. Dupa ce apa este drenata, umple restul gropii cu pamant si uda bine. Acesti arbusti trebuie plantati la o distanta minima de 2 metri unul de celalalt.

In primul an dupa plantare si in timpul oricarei perioade de seceta, asigura-te ca hortensiile beneficiaza de destula apa. In cazul in care solul este prea uscat, frunzele acestui arbust vor cadea. Daca solul este prea umed, poti adauga turba pentru a controla acest factor. In plus, hortensiile nu ar trebui tunse intensiv. Ideal ar fi sa inlaturi doar ramurile uscate – si asta doar primavara, inainte de perioada de inflorire.

De mentionat este faptul ca acest arbust atrage multiple insecte si melci, care ii pot dauna. Florile de hortensie pot fi culese la finele perioadei de inflorire si acestea pot fi chiar uscate si folosite pentru aranjamente si ghirlande decorative de interior. Pentru a le usca, trebuie sa inlaturi frunzele si sa le agati cu varful in jos intr-o incapere calduroasa, uscata, intunecata si aerisita. Cand se vor usca (dupa aproximativ doua saptamani), pune-le intr-un loc uscat si ferit de razele solare.

2 răspunsuri la “Hortensiile – farmec si joc de culori in gradina”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *