Categorii
Gradina

Levisia – planta ideala pentru rocarii

levisia longipetala floare perenaLevisia este o floare perena de mici dimensiuni cu flori extraordinare, ce pot imbogati vizual aproape orice tip de gradina. Aceasta planta prefera solul cu fertilitate scazuta si bine drenat, astfel ca reprezinta o achizitie potrivita pentru gradinile cu mult pietris sau pentru rocariile decorative din curtile caselor. Levisia poate fi insa cultivata si in ghivece, jardiniere sau diverse alte recipiente.


Aceasta floare perena se dezvolta cel mai bine in zonele in care nivelul umiditatii este unul scazut in timpul verii, avand nevoie doar de o circulatie buna a aerului in jurul sau, pentru a preveni bolile cauzate de ciuperci. In cazul in care planta este plasata intr-o zona cu mai multa umbra dupa-amiaza, aceasta va avea o perioada de dezvoltare si de inflorire mai lunga.

Chiar daca frunzele sale „carnoase” o ajuta sa reziste la seceta, Levisia poate fi udata destul de frecvent in sezonul de dezvoltare. Unele plante continua sa infloreasca si in lunile de vara foarte secetoase, in vreme ce altele infloresc pentru a doua oara in timpul toamnei. Levisia este o floare rezistenta, ce nu necesita foarte multa ingrijire din partea gradinarului.

Sfaturi utile despre plantare si ingrijire

In natura, Levisia creste in zonele montane, cu solul plin de pietris. Astfel, aceasta planta perena se va dezvolta perfect intr-un sol similar cu cel in care creste natural. Specialistii sustin ca nu este necesara adaugarea de ingrasamant pentru dezvoltarea acestei plante. Multi gradinari prefera ca, mai intai, sa cultive Levisia in containere, apoi sa le replanteze in gradina. In acest mod, gradinarii pot controla mult mai bine procesul de dezvoltare al acestei plante.

Pentru acest lucru, poti alege un recipient / container de dimensiuni medii, care se auto-dreneaza. Poti uda planta periodic, in asa fel incat sa-i impulsionezi procesul de dezvoltare. In timpul lunilor de iarna, aceste recipiente pot fi plasate intr-o incapere inchisa, dar racoroasa, cu o buna circulatie a aerului si destul de multa luminozitate.

Florile acestei plante sunt de diverse culori, de la alb si roz pana la galben si portocaliu. Levisia infloreste de la mijlocul primaverii pana spre toamna, avand frunze verzi in tot timpul anului. Aceasta floare poate atinge o inaltime de cel mult 0,5 metri, ajungand la maturitate in 2-5 ani.

Levisia poate fi plantata in orice zona a curtii tale, dar se va dezvolta cel mai bine in rocarii, acele aranjamente decorative de gradina. De asemenea, aceasta planta prefera solul neutru spre acid, fiind perfecta pentru gradinile si curtile caselor de la munte. In plus, propagarea sa se poate face cu ajutorul semintelor, dar si al puietilor. Mai mult, specialistii sustin ca aceasta floare perena nu are nevoie sa fie tunsa sau ingrijita in orice alt mod dupa plantare. Singura problema pe care o poate avea levisia este cea provocata de melci si afide.

sursa foto: wikimedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *