Categorii
Gradina

O explozie de culori in gradina ta: Liliacul

lilac syringa vulgaris

Liliacul este un arbust recunoscut pentru florile sale minunate, dar si pentru mirosul extraordinar al acestora. Cu flori de diverse culori, de la alb, roz, albastru si mov pana la cele rosii, liliacul este extrem de apreciat si des intalnit, atat in gradinile caselor, cat si in cele in jurul blocurilor.


Cine nu iubeste liliacul? Arbustul ideal are ramuri si flori situate la nivelul ochiului privitorilor, pentru ca noi sa-i putem aprecia mai bine mirosul dulce. Liliacul infloreste la finele primaverii – inceputul verii si este un arbust usor de cultivat, rezistent, neavand nevoie de prea multa ingrijire. Acesta poate creste de la 1,5 pana la 3 metri, in functie de tipul de arbust. Florile sale frumos mirositoare atrag in special fluturii.

Indicatii pentru plantarea liliacului

Trebuie sa cultivi liliacul in sol neutru spre alcalin, fertil si care se dreneaza bine. Daca solul din gradina ta nu este foarte bun, poti adauga ingrasamant natural pentru a-l imbogati. Alege un loc in gradina sau in curtea casei in care liliacul sa beneficieze din plin de razele solare cel putin 6 ore pe zi. Daca liliacul nu primeste destula lumina, nu va inflori asa cum ar trebui. Asigura-te ca pamantul se dreneaza bine – liliacul nu apreciaza umezeala excesiva.

Acest arbust trebuie plantat la inceputul primaverii sau toamna, cea de-a doua varianta fiind cea mai indicata. Trebuie sa faci o groapa incapatoare, in care sa plasezi puietul, dupa care sa acoperi groapa cu pamant de suprafata si sa uzi arbustul. In 4 sau 5 ani, liliacul va incepe sa faca flori bogate. Important de retinut este sa plasezi arbustii la o distanta de 3-5 metri unul de celalalt.

Sfaturi practice privind ingrijirea liliacului

In fiecare primavara, poti pune un strat de ingrasamant natural la baza arbustului, apoi poti turna resturi vegetale in aceeasi zona, pentru a scapa de buruieni si pentru a retine umezeala. Totusi, trebuie sa fii atent: liliacul nu va inflori daca ii pui prea mult ingrasamant.

De asemenea, daca ploile sunt mai rare si mai scurte in timpul verii, este indicat sa uzi saptamanal liliacul. Inaintea perioadei de inflorire, poti curata arbustul din gradina casei tale, retezandu-i putin ramurile si inlaturand puietul. Iti vei da seama ca a venit timpul sa-l cureti daca acesta va face flori de dimensiuni reduse.

Dupa perioada de inflorire, inlatura ramurile uscate. In cazul in care liliacul e batran si intr-o forma deplorabila, inlatura o treime dintre ramurile vechi in primul an, o jumatate dintre cele ramase (tot vechi) in al doilea an si restul – in al treilea sezon. In acest mod vor aparea noi ramuri, iar arbustul va fi revitalizat. Singura vietate care iti poate ataca liliacul din gradina este melcul, asa ca va trebui sa cureti arbustii, daca vei observa un astfel de „atac”.

Acum ca a venit primavara (cel putin calendaristic), nu mai e mult pana cand ne vom putea decora casele cu buchete de liliac parfumat.

Un răspuns la “O explozie de culori in gradina ta: Liliacul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *