Categorii
Intrebari de la cititori

Pot sa transform un butoi de lemn intr-o cada pt baie?

Cochetez destul de des cu ideea de reciclare si de ceva timp ma obsedeaza ideea de a transforma un butoi de lemn (mai bine zis o jumatate), ca acelea pt tinut vinul, intr-o… cada pt baie. E indicat? A facut cineva asa ceva? Ce inconveniente exista? Pot fi probleme, in timp, cu asa tip de cada? Ma ajuta cineva cu informatii, eventual imagini? Multumesc.


Intrebare de la Cristina, pe adresa redactiei: Pot sa transform un butoi de lemn intr-o cada pt baie?

Un răspuns la “Pot sa transform un butoi de lemn intr-o cada pt baie?”

Ca principiu de bază, cea mai ecologică soluţie este aceea a intervenţiei sau procesării minime, dacă se poate combinată cu reutilizarea. Butoiul, dacă este reutilizat, va fi ori de vin, ori de boască, ori de varză murată.Lemnul se impregnează puternic cu miros neplăcut şi va conduce până la urmă la concluzia că a fost o idee nefericită. Dacă este un butoi nou, problemele sunt trei: 1) forma incomodă; 2) igiena; 3) etanşarea. Mai intră în calcul şi pe unde se taie butoiul în două, vertical sau orizontal.
1) muchia interioară a capacului şi unghiul acestuia nu sunt cele mai plăcute. Dacă butoiul este amplasat vertical, poziţia de baie este incomodă. Dacă este amplasat orizontal, nu poţi sta în picioare fără să aluneci. 2) muchia intrândă nerotunjită este locul unde germenii sunt cel mai greu de înlăturat. Porozitatea lemnului este nefastă, deci va trebui cel mai probabil lăcuit. 3) doagele se etanşează tradiţional cu frunze de papură (stuf) sau cu bitum. Înainte de folosire, se ţine butoiul plin cu apă o vreme, ca să se umfle lemnul şi să se închidă rosturile. Dacă devine cadă de baie, va trebui iarăşi lăcuit transparent în multe straturi, similar tratamentului pentru yachturi. Consider că lăcuirea compromite întreaga iniţiativă ecologică.
Am mai văzut exemple de lavoare şi căzi din lemn, dar erau toate de tip „albie”, „copaie”, adică dintr-o singură piesă de lemn scobită, şi absolut toate erau lăcuite (practic smălţuite) transparent pentru etanşeitate şi igienă.
Pe scurt, cred că o cadă ecologică este cea reutilizată (dacă este un obiect vintage cu atât mai bine) iar din butoi se poate face o pereche de jardiniere, o masă, etc. Şi se taie numai paralel cu capacele, altfel doagele neţinute de cercurile metalice se desfac ca nişte petale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *