Categorii
Gradina

Sfaturi despre cultivarea cameliilor

camelia japoneza arbust ornamental

Camelia este unul dintre cei mai populari arbusti ornamentali cu flori, aducand in gradina o pata de culoare cand toate celelalte plante abia inmuguresc. Camelia are nevoie de un sol acid pentru a se dezvolta propice, fiind usor de cultivat initial in recipiente, cu ajutorul unei cantitati reduse de ingrasamant.


Acest arbust a fost cultivat inca de acum cateva mii de ani in Asia. Ulterior, el a fost adus si in Europa, unde s-a raspandit. Camelia este un arbust de padure, care creste cel mai bine in locurile umbrite, desi, cu o irigare propice, se poate dezvolta si in zone mai insorite. Acesti arbusti prefera un sol acid si care se auto-dreneaza bine, cu multa materie organica de jur-imprejurul lor, incorporata in pamant (cum ar fi resturile vegetale din frunze).

De mentionat este faptul ca apa de la chiuveta nu este indicata pentru udarea cameliilor, deoarece aceasta contine prea mult calciu si, in timp, elimina aciditatea din jurul radacinilor acestei plante. Astfel, de preferat este apa de ploaie pentru a iriga cameliile. Specialistii sustin ca, in cazul in care ramai fara apa de ploaie, poti uda acest arbust si cu apa de la chiuveta, dar numai pentru maximum o luna – doua.

Cum sa plantezi si sa ingrijesti cameliile

Acest arbust trebuie hranit in mod constant cu ingrasamant acid, pe care il poti gasi in magazinele de specialitate. De asemenea, poti folosi si ingrasamant organic, precum resturi de peste, sange, oase si alge. Cameliile pot fi crescute initial in recipiente, aceasta fiind o metoda ideala mai ales daca solul din gradina casei tale nu este unul acid.

Este recomandat ca, in fiecare sezon, sa schimbi solul si recipientele, daca vrei sa-ti mentii arbustul in astfel de containere. Ca orice alt arbust ce infloreste devreme, cameliile inmuguresc la finele toamnei, mai ales daca este vorba despre arbusti tineri. De aceea, este indicat sa tunzi arbustul primavara, dupa inflorire, nicidecum toamna.

In cazul in care ti se pare ca arbustul a crescut prea mult, il poti tunde cu incredere, fara a exista riscuri majore. Cameliile pot fi propagate altoi, butasi sau prin seminte. Intr-un sezon estival bun, acest arbust poate produce seminte. Totusi, pentru a creste camelii adulte din seminte, trebuie sa astepti intre 6 si 8 ani. Semintele trebuie culese la finele lunii octombrie sau chiar la inceputul lunii noiembrie.

Cameliile infloresc la finele iernii – inceputul primaverii. Totodata, mai pot inflori si la sfarsitul toamnei, in functie de conditii. De retinut este ca un arbust ce are deja cativa ani de viata este mai rezistent decat unul mai tanar. De asemenea, cameliile sunt sensibile la temperaturi foarte scazute, putand degera. In plus, pe masura ce creste, camelia s-ar putea sa aiba nevoie de un suport, pentru a preveni ruperea tulpinelor, mai ales in regiunile cu vant puternic.

Alte utilizari ale cameliei

Camellia sinensis este o specie cultivata pentru frunzele sale din care se face ceaiul verde, dar si pentru uleiul folosit in tratamentele de infrumusetare, fiind un excelent antiinflamator si antioxidant. Specia Camellia oleiflora este cultivata pentru seminte din care se obtine, prin presare la rece, un ulei dulce pentru gatit, folosit de catre chinezi la prepararea mancarurilor de casa: marinate, fripturi sau sosuri de salate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *