Categorii
Gradina

Alunul – feeria padurii in gradina casei tale

arbust alun

Alunul este un arbust rezistent ce infloreste primavara. Florile sale sunt de culoare galbena, frunzele fiind verzi din primavara si pana toamna. Fructele alunului au o culoare verde, devenind maro deschis toamna. In cazul in care nu te omori dupa alune (nu esti interesat de recoltarea fructelor) dar apreciezi fauna de padure, te poti bucura de prezenta veveritelor, care adora alunele, in curtea casei tale.


Acest arbust poate atinge o inaltime maxima de opt metri cand ajunge la maturitate, adica in 15-20 de ani. Alunul are frunze mari si flori frumoase, ce apar la inceputul primaverii, fiind urmate de fructe comestibile.

Arbustul se poate dezvolta atat in zonele luminate de razele solare, cat si la umbra. De asemenea, alunul poate fi plasat in orice punct cardinal al gradinii, fara a avea probleme in ceea ce priveste dezvoltarea. Mai mult, el nu necesita protectie impotriva vantului, fiind un arbust destul de rezistent.

Sfaturi utile despre plantare si ingrijire

Alunul se dezvolta bine in solurile alcaline sau neutre (inclusiv in calcar), umede, dar bine drenate. In acelasi timp, acest arbust poate fi propagat cu ajutorul semintelor sau al puietilor. Il regasim adesea in gradini si curti cochete, cu personalitate, unde este folosit la crearea de garduri vii, fiind preferat pentru ca nu necesita o ingrijire intensiva.

Pe de alta parte, acest arbust poate fi afectat de diferite insecte si animale de mici dimensiuni, cum ar fi omizile, puricii de scoarta, afidele, viespile sau veveritele, care iubesc alunele. In schimb, alunul este deosebit de rezistent la boli.

Specialistii sustin ca alunul este o planta excelenta pentru gardurile vii. Este indicat ca acest arbust sa fie tuns la finele primaverii. Asta pentru a reusi sa schimbi forma usor distorsionata a plantei, dar si pentru o dezvoltare mai buna. Dupa caderea frunzelor, forma contorsionata a ramurilor devine remarcabila. Desi conturul arbustului din timpul iernii este unul frumos, aducand un plus estetic in gradina, frunzisul din timpul verii este destul de saracacios, in comparatie cu alte plante. Asta inseamna ca va trebui sa alegi cu grija locul si numarul arbustilor plantati in gradina ta. Daca vrei sa beneficiezi din plin de alune, trebuie sa le recoltezi destul de devreme, in asa fel incat veveritele sa nu ti-o ia inainte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *