Categorii
Gradina

Brandusele – o incantare pentru sufletul oricarui gradinar

branduse flori perene gradina

Brandusa este o floare perena, nativa din zonele subalpine din Centrul si Sudul Europei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Vestul Chinei. Astfel, ea poate fi gasita intr-o varietate destul de larga de habitate. Brandusele (crocus) sunt apreciate pentru coloritul lor, dar si pentru parfumul suav pe care il emana.


Exista aproximativ 80 de specii de crocus (dintre care doar vreo 30 sunt cultivate artificial). Florile acestei plante sunt solitare, sub forma de cupa. Culoarea lor variaza foarte mult, de la mov, pana la galben si alb.

Frunzele branduselor seamana cu firul de iarba, avand o linie alba pe axul central. Denumirea din limba latina a genului provine din cuvantul crocatus, ce inseamna sofran galben.

Sfaturi utile despre plantarea si ingrijirea branduselor

Expertii sustin ca aceste flori perene pot fi plantate separat sau in grup. Totusi, nu este recomandata plantarea unui mare numar de branduse in acelasi loc, prea apropiate unele de altele, deoarece oricum se vor inmulti destul de rapid. Intr-un an sau doi, grupul se va mari, formand un covor de plante atragatoare.

Din fericire, brandusele tolereaza supra-aglomerarea. Sezonul ideal pentru plantarea acestor plante este toamna. Alege un loc insorit din curtea casei tale in care solul nu este prea umed in timpul iernii si al primaverii. Important de retinut este faptul ca trebuie ales un loc in care sa le poti supraveghea usor in mod periodic. Nu vrei sa pierzi momentul in care acestea incep sa infloreasca!

Mai intai, prelucreaza solul, adaugand ingrasamant natural pentru catalizarea dezvoltarii lor. Totodata, trebuie sa amesteci in sol o doza sanatoasa de fertilizator special pentru bulbi. In plus, poti adauga un strat subtire de resturi vegetale deasupra solului, daca doresti. In general, brandusele sunt rezistente la insecte si boli, deci nu va trebui sa-ti faci griji din acest punct de vedere. Totusi, va trebui sa ai grija la veverite, carora le plac la nebunie bulbii acestor flori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *