Categorii
Intrebari de la cititori

Cum e mai bine sa izolez un perete de BCA? La interior sau la exterior?

Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in luarea unei decizii. Problema este in felul urmator, am un perete din bca pe care as vrea sa-l izolez pe interior cu polistiren extrudat sau la exterior cu celuloza. intre peretele meu si peretele vecinului sunt aproximativ 10-15 cm gol intre case. MULTUMESC


Intrebare de la Toader, pe adresa redactiei: Cum e mai bine sa izolez un perete de BCA? La interior sau la exterior?

17 răspunsuri la “Cum e mai bine sa izolez un perete de BCA? La interior sau la exterior?”

Domnule, v-aş recomanda termoizolarea la exterior cu polistiren rigid (fixare mai comodă) dacă n-ar fi câteva probleme.
Trebuie să vă imaginaţi că pereţii oricărei case nu pot fi impermeabili la vaporii de apă, precum o pungă de plastic. În exterior şi în interior sunt umidităţi diferite şi se echilibrează printr-o porozitate corectă a tuturor straturilor. Casa trebuie să respire, altfel umiditatea de la interior (respiraţie, gătit, duş, etc) va condensa (=igrasie) plus disconfortul de a sta într-un spaţiu cu umiditate mare. Este la fel ca atunci când porţi cizme de cauciuc mult timp, ai picioarele umede şi reci. Asta este problema cu polistirenul rigid, că are porii închişi şi rămân doar rosturile prin care să mai scape surplusul de umiditate. De aceea vă recomand termoizolarea la exterior cu un material tip vată minerală. Celuloza mi se pare că este organică, deci poate putrezi şi absorbi apă de la precipitaţii, iar atunci când aerul din acest strat este înlocuit de apă, materialul nu mai este termoizolant. Este ca un pulovăr de lână care uscat ţine de cald, dar ud nu e bun de nimic. Dacă vă permite spaţiul, puteţi face suplimentar o placare cu rigips la faţa interioară a pereţilor exteriori, în care deasemenea să puneţi 4-5cm de vată minerală. Cu ocazia asta nu mai faceţi şliţuri în zidărie pentru ţevile de calorifer şi tuburile pentru cabluri electrice.
Ideea este că pielea protectoare contra agresiunilor şi diferenţelor de temperatură se pune cum e şi firesc la exterior, lăsând-o în acelaşi timp să respire. Această piele include şi termoizolaţia, care împiedică acumularea căldurii (şi a frigului) în pereţii cu masă termică mare. Sper să mă fi făcut înţeles. Un salut.

Buna ziua,
Datorita problemelor bine cunoscute ce apar in momentul in care casa este izolata cu polistiren, nu recomandam aceasta optiune. Casa este imbracata intr-o camasa de plastic, peretii nu respira, apare mucegai, condens, ceea ce poate fi nu doar o problema de estetica, ci poate provoca grave probleme de sanatate. In plus, in cazul in care apare un incendiu, polistirenul arde si degaja substante toxice. Solutiile de izolare cu polistiren au aparut doar de cativa ani si nu se cunoaste felul in care se comporta acest material in timp, ce durabilitate are.
In acest sens va propunem izolarea casei, daca este deja ridica, cu placi din BCA, la interior. Placile de termoizolatie din BCA au aceeasi structura poroasa ca BCA-ul, deci permite peretelui sa respire si, totodata, milioanele de pori de aer opresc trasferul de caldura – in casa se pastreaza o temperatura optima, un climat confortabil, atat iarna, cat si si vara.
Dimensiunile placilor de termoizolare din BCA sunt mai mari, tocmai pentru a putea fi mai usor aplicate si pentru a reduce puntile termice (spatiile prin care caldura poate iesi din casa, cum sunt straturile de mortar).
Recomandam aplicarea unui strat de mortar de maximum 1-3 mm, tot pentru a reduce puntile termice. Folosind mortarul special pentru BCA, fiind creat dupa o reteta speciala, acesta este suficient de aderent, chiar daca este aplicat in strat subtire.
La CELCO avem toate aceste solutii, fiind prima fabrica de BCA din tara care are si o fabrica de adezivi. Astfel, adezivii CELCO pentru BCA sunt speciali creati pentru a raspunde nevoilor specifice zidariei si sunt adaptati sortimentelor de BCA CELCO.
Placile de termoizolare din BCA, numite CELCO MEGATERM, au o conductivitate termica de doar 0,08 ± 0,01 W/m°K si cea mai mica densitate, de doar 300 ± 25 kg/m3.
CELCO MEGATERM se foloseste pentru izolarea podelelor, grinzilor, a stalpilor de rezistenta si a peretilor la interior, eliminand astfel puntile termice. Totodata, permit o buna aerisire a interioarelor. Spre deosebire de alte materiale de izolatie, CELCO MEGATERM nu arde, nu isi pierde rezistenta si nu se deformeaza, reprezentand astfel o adevarata bariera impotriva incendiilor.
Mai multe detalii puteti gasi aici: celco.ro/produse/bca/celco-megaterm .
In cazul in care ridicati o constructie noua va recomandam realizarea anvelopei (peretilor exteriori) cu BCA de grosime minima de 35 cm. Astfel se elimina nevoia de termoizolare suplimentara, peretii fiind suficient de grosi pentru a suplini aceasta nevoie.
In acest sens va recomandam CELCO STRUCTOTERM care, cu o rezistenta la compresiune de minimum 5 N/mm2, garanteaza o constructie solida si rezistenta, cu izolare termica superioara si 100% ignifuga. Are rezistenta la compresiune a unui bloc ceramic, dar are in plus aceeasi rezistenta uniforma pe toate fetele. Structura poroasa asigura o termoizolare superioara oricarei zidarii.
celco.ro/produse/bca/celco-structoterm
Va dorim sa faceti cea mai buna alegere pentru dumneavoastra si va stam cu placere la dispozitie pentru detalii suplimentare!

BINE FACEM ZIDUL DIN BCA DE 35 DAR CE FACEM CU STILPII SI CENTURILE DE BETON PENTRU CA SINT DIN BETON.PERETELE NIMIC DE ZIS O SA FIE BINE DAR STILPII FIIND NEPLACATI OR SA PRODUCA MUCEGAI IN CASA

Pentru Dl. Stefan

Daca se alege zidaria de 35cm, structura se poate face pe 25cm iar diferenta pana la fata exterioara a zidului se completeaza cu izolator (polistiren, placi izolatoare, …) Operatiunea se poate face atat inainte de turnarea elementelor de beton (varianta uzuala, pe care am folosit-o si eu) dar si dupa aceea.

Succes!

De mai multe ori am incercat sa atrag atentia asupra faptului ca zidariile din BCA sunt radiante,vad ca doamna de mai sus il recomanda,mai studiati din ce e facut acest produs BCA-ul si dupa aceea recomandati-l….

Nu as recomanda izolarea elementelor de beton, inainte de turnarea betonului, datorita faptului ca nu se mai poate verifica aspectul betonului dupa decofrare, si va puteti trezii cu niste segregarii de toata frumusetea care ar afecta structura de rezistenta a casei.
Totodata nu stiu cum s-ar putea cofra elementele structurale de 25 pe o zidarie de 35 (in special la stalpi)….se poate numai dupa turnarea totala a structurii si dupa aceea sa zidesti (gen cadre).

Buna ziua,
BCA nu este un material radiant, cum sustine dl.Mihai Lazar.
Daca doriti, va rog sa imi trimiteti o adresa de email la care sa va trimit raportul de laborator care certifica faptul ca BCA nu este radioactiv, nici nu degaja substante toxice – nici in stare pura si nici in cazul in care arde.
BCA este un material ecologic, obtinut din materii prime ce se gasesc in abundenta in natura: apa, nisip, var, ciment.
Multumesc.

Am o locuinta p+1e+m din bca de 30 celco,mansarda nu e facuta,e tencuita pe dinafara si pe dinauntru,dar tot se mai umezesc peretii exteriori,mi se pare foarte absorbant bca-ul,insa intreband in dreapta si in stanga am aflat ca bca-ul nu mai contine alumina in compozitie de aceea este absorbant.Oare asa sa fie?As putea sa plachez casa cu polistiren expandat de 5 pe exterior,ce parere aveti?

Fără izolatie exterioara de la 7 cm in sus pt a fi eficienta (altfel o faceti degeaba) nu veti scapa niciodată de umiditate, condens, mucegai si tot restul de neplăceri pe aceasta tema. Cel mai ieftin iesiti cu polistiren expandat de la densitate 70 in sus. Urmează, in ordinea crescătoare a pretului: polistirenul grafitat, vata bazaltica si izolatia cu celuloză, foarte căutată in afara. Indiferent ce solutie alegeti, confortul termic si facturile reduse la încălzire le veti resimti imediat. Spor la treaba!

P.S: Nu vorbesc din auzite, am trecut prima iarna in casa mea izolata cu polistiren grafitat de 10 cm, vata minerala de 5 cm in interior, la peretii exteriori si toata mansarda izolata cu celuloza. Nu regret suma investită absolut deloc, îmi recuperez investitia in cativa ani.

daca izolez o casa pe exterior cu polistiren,este bine sa izolez pe interior cu vata minerala apoi bariera de vapori si apoi gips carton,sau o sa apara probleme cu igrasia.

daca izolarea este facuta corect la exterior atunci nu mai e nevoie de izolare la interior. Este recomandat un polistiren de 10 cm pentru eficienta, standardul de termoizolare recomanda EPS 80 de 10 cm. Eu am izolat doar la exterior si sunt foarte multumit, mi-am luat toate materialele marca Adeplast si a iesit o treaba buna

La Multi Ani
Eu am facut o proba la tara pe casa noua dupa cum urmeaza:

Perete baza – BCA 15cm – nu am ales eu asa am gasit
Exterior:
Polistiren Expandat grafitat EPS80 de 10cm Baumit
Peste el Extrudat de 3 cm am uitat brand insa nu Apla este Acela galben mai bun
Plasa fibra si duo contact de la Baumit cu tinci Baumit pentru exterior

Interior:
Perete care da la exterior
Polistiren expandat grafitat EPS80 de 10cm Baumit
Peste el Extrudat de 3 cm ca la exterior
Lipit Placa Rigips de 12.5 cu duo contact

Perete care da la interior:
Expandat de 5cm EPS80
Lipit Rigips de 12.5 cu duo contact

Tavan:
Expandat grafitat Baumit de 10cm intre grinzi
placa OSB 12.5mm
Extrudat de 3 cm
Rigips de 12.5mm

Podea:
extrudat de 3cm
OSB de 12.5
Parchet sau gresie

Rezultat:

Tinem casa nelocuita in conditiile de pana acum adica pana in minus 10 seara si cat a fost ziua cu 1 calorifer electric 2 ore x 800W in dormitor mic 10mp si in hol un radiator halogen luat Dedeman cu pozitia 2 adica 4 ore x 800W.
Mergem din cand in cand si casa sta la 16-18 grade.
Precizez ca mai este o camera de 12mp si un hol de 8mp cu comunicare intre ele si inca o camera de aprox 12mp la care tinem usa inchisa.

Eu am mai facut la bloc si daca lucrezi cu material bune si cum trebuie ;ATENTIE polisitren NU SE PUNE PE MAMALIGI se pune cu gletiera si acoperim tot.

Precizare: polistiren pe lemn lipit cu ADP de la Baumix adeziv de lemn

Buna ziua!
Referitor la izolatie, este bine sa izolezi casa din caramida porotherm de 27 cm cu polistiren expandat de 10 cm in exterior si in interior cu extrudat de 2 cm? Casa avand o tocarie pvc-tripan.

Bună ziua! Vreau sa zidesc etajul și mansarda din bca parterul este făcut din bolțari și izolat cu polistiren de 10 acum pt ca nu am zidit etajul și mansarda se prelinge apa pe perete vecinul nu îmi permite după ce zidesc etajul și mansarda sa intru sa izolez în continuare cu spuma de aceea va rog sa mi spuneți cu ce pot da pe bca sa nu se prelunga ploaia și sa izolez etajul cu mansarda la interior. Va mulțumesc! !

Am și eu o întrebare. .Pot izola la interior cu vata minerala bazaltica de 10 sau 5 cm,în condițiile în care am izolat deja exteriorul cu polistiren expandat de 15 cm eps 100???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *