Categorii
Gradina

Cum sa cultivi brazi argintii

brad argintiu arbore conifer ornamental

Bradul argintiu (abies lasiocarpa) este un arbore conifer ornamental foarte apreciat in special in preajma Sarbatorilor de Iarna, cand romanii prefera sa-l impodobeasca direct in gradina casei. Motivul pentru care iti scriu despre el astazi este ca se planteaza primavara, asa ca, daca vrei sa ai la iarna puieti in gradina, e cazul sa te pui pe treaba. Acest conifer este destul de rezistent, putand creste aproape in orice conditii. Frunzele sale au culoarea argintie pe intreg parcursul anului.


Bradul argintiu ajunge la maturitate in 20-50 de ani, cand poate atinge o inaltime de peste patru metri. El face parte din familia pinaceae si prefera regiunile in care poate beneficia din plin de razele solare. In acelasi timp, acest arbore poate creste si in conditii de umbra.

Specialistii sustin ca abies lasiocarpa poate fi plantat fara probleme in orice punct cardinal al gradinii. Totusi, in primii ani de viata, bradul argintiu ar trebui protejat impotriva gerurilor aprige si a crivatului.

Sfaturi practice despre plantare si ingrijire

Bradul argintiu tolereaza o multitudine de soluri, insa prefera solul acid, umed si care se dreneaza usor. De mentionat este faptul ca acest arbore are un ritm incet de crestere. Expertii spun ca bradul argintiu poate fi propagat cu ajutorul semintelor sau prin intermediul puietilor.

Acest arbore poate fi plantat fara probleme chiar si in curtile caselor din aglomerarile urbane, deoarece tolereaza bine poluarea atmosferica. Gradinarii adora brazii argintii, nu doar datorita aspectului lor parca mereu festiv, ci si pentru ca nu necesita o ingrijire intensiva. Astfel, nu este necesara tunderea acestui arbore si nici nu are probleme legate de diverse boli. In schimb, bradul argintiu poate avea unele probleme provocate de afide.

Productia de fructe si de seminte (conuri) incepe la mijlocul verii si continua pana la finele toamnei. Fructele sunt produse de copacii care au ajuns la maturitate, nicidecum de puieti. Acestia din urma pot fi gasiti fara mari probleme in magazinele de specialitate din Romania. De asemenea, in tara noastra – si nu numai – brazii argintii de mici dimensiuni sunt adesea folositi pe post de pomi de Craciun. Acest arbore creste de obicei in padurile subalpine de conifere. In salbaticie, abies lasiocarpa se dezvolta numai in zonele umede si reci, din cauza unei tolerante reduse la temperaturile mari.

Specialistii afirma ca acest arbore ornamental trebuie plantat primavara. Totodata, daca vrei sa plantezi mai multi arbori in propria gradina, indicat este sa-i plasezi la o distanta de cel putin doi metri unul de celalalt, pentru a le oferi spatiul necesar ca sa se dezvolte propice. Expertii adauga ca unii brazi argintii au trait chiar si 400 de ani.

2 răspunsuri la “Cum sa cultivi brazi argintii”

Vreau sa aflu de unde pot cumpăra un brad argintiu ,, abies lasiocarpa”, un tel sau adresa de acolo! Pot fi contactat la tel 0722889785
Mulțumesc anticipat

Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot sa schimb locul bradului abies lasiocarpa, are 3 ani si o inaltime de 1 metru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *