Categorii
Gradina

Cum sa plantezi in gradina chiparos de California

chiparos de california copac conifer

Chiparosul de California (chamaecyparis lawsoniana) este un arbore ornamental de talie mare ce face parte din familia coniferelor. Acele sale pot provoca unele iritatii ale pielii, astfel ca trebuie manevrat cu grija. Acest arbore este foarte rezistent si e preferat de gradinarii din intreaga lume datorita faptului ca are frunzele gri-albastrui sau gri-argintiu pe intreaga durata a anului. Desi este nativ din America de Nord, chiparosul de California este extrem de adaptabil, putand fi plantat si in gradinile caselor din Romania.


Chiparosul de California poate atinge la maturitate inaltimea maxima de 12 metri. Totusi, pentru a ajunge la aceasta inaltime, trebuie sa treaca intre 20 si 50 de ani. Ca orice alt tip de conifere, si acest arbore ornamental are frunze sub forma unor ace de mici dimensiuni, in vreme ce fructele sale sunt niste conuri.

In general, chiparosul de California prefera zonele in care poate beneficia pe intreg parcursul zilei de razele solare, dar se poate dezvolta si in regiuni in care nu are parte de atat de mult soare. De asemenea, arborele poate fi plasat fara probleme in orice punct cardinal al gradinii, rezistand foarte bine si daca nu este protejat de vantul puternic.

Sfaturi despre plantarea si ingrijirea chiparosului de California

Acest arbore se dezvolta propice in solurile umede, dar care se dreneaza bine. Este tolerant la solurile cu calcar, dar le prefera pe cele usor acide sau neutre. Specialistii afirma ca acest arbore poate fi propagat atat prin intermediul semintelor, cat si cu ajutorul puietilor. Semintele pot fi colectate din interiorul conurilor.

Tine cont insa de faptul ca, daca alegi sa plantezi seminte de chiparos, va trebui sa astepti mai mult timp pana sa te bucuri de acest arbore. Cu puietii e ceva mai simplu. Acestia se planteaza la inceputul primaverii si nu este necesar sa adaugi ingrasamant natural sau sa ii uzi dupa plantare. Nici ingrijirea chiparosului de California nu iti va da prea multa batai de cap: e suficient sa il tunzi de doua ori pe an, din ratiuni estetice (ca sa ii dai o anumita forma).

In ceea ce priveste problemele cu care se confrunta acest arbore, ei bine, afidele si moliile il pot face sa sufere. In plus, chiparosul de California poate avea unele probleme legate de ciuperci si, in special, afectiuni ale radacinii.

Nativ din America de Nord, acest arbore face parte dintr-o specie foarte populara, deoarece este extrem de adaptabil. Astfel, chiparosul de California poate creste fara probleme si in majoritatea zonelor din tara noastra. Expertii recomanda plantarea acestui arbore la distanta de minimum trei metri de un alt copac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *