Categorii
Gradina

Cum sa plantezi salcam in curtea casei

salcam arbore melifer

Salcamul (clethra alnifolia) este un arbore melifer destul de rezistent, ce nu necesita o ingrijire intensiva din partea gradinarilor si pasionatilor de peisagistica. Marturie sta si faptul ca acesta creste foarte bine in salbaticie. Salcamul este apreciat in special pentru florile sale, ce emana un parfum dulce.


Florile de culoare alba ale salcamului sunt folosite in lumea intreaga pentru proprietatile lor medicinale. Aceste flori apar la in perioada mai-iunie. Frunzele de salcam, ovale, de culoare verde-inchis, isi schimba nuanta in galben la finele toamnei.
Salcamul este un favorit al albinelor, fiind ideal pentru apicultori – amatori sau profesionisti. Totusi, nu e obligatoriu sa ai stupi ca sa cultivi salcam; il poti planta foarte bine si intr-o gradina de mici dimensiuni, daca vrei sa te bucuri de putina umbra si parfumul florilor sale.

Sfaturi despre plantarea si ingrijirea salcamului

Acest arbust se dezvolta perfect atat in solurile nisipoase instabile, avand capacitatea de le fixa, cat in solurile umede in mod constant, dar care se dreneaza bine, fiind extrem de rezistent la umezeala. Totodata, salcamul evolueaza excelent in zone aflate in plin soare sau cu umbra partiala. Totusi, el poate creste si in alte conditii. De remarcat faptul ca umbra partiala nu afecteaza negativ cantitatea sau calitatea florilor, cum se intampla in cazul altor plante.

Specialistii sustin ca, in timpul iernii, este indicat sa inlaturi cateva ramuri mai vechi, pentru a asigura o dezvoltare propice a copacului. Noile ramuri vor aparea in primavara urmatoare, astfel incat aspectul estetic nu va avea de suferit. Expertii mentioneaza ca salcamul poate fi propagat prin intermediul semintelor sau cu ajutorul puietilor. Ambele variante sunt disponibile in magazinele de specialitate.

Semintele trebuie plantate primavara sau toamna, la aproximativ 10-12 grade Celsius. Pe de alta parte, puietii trebuie plantati la inceputul verii. Cand alegi un puiet, trebuie sa fii atent ca frunzele acestuia sa aiba un aspect sanatos si nou, pentru a nu avea surprize neplacute. De asemenea, faptul ca radacinile puietului ies din pamantul aflat in recipient este un semn pozitiv. Pentru plantare, trebuie sa alegi fie un loc in care salcamul sa poata beneficia intreaga zi de razele solare, fie o zona cu umbra partiala. In plus, trebuie sa ai grija ca radacinile lui sa aiba loc pentru a se extinde.

Specialistii afirma ca exista cateva probleme pe care salcamul le poate avea, precum putrezirea radacinii sau ciupercile care ii pot creste pe trunchi. Pe langa albine, florile salcamului mai atrag si diverse specii de fluturi. Aceste flori albe au un miros ce aduce aminte de condimente aromate si de dulceata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *