Categorii
Gradina

De ce sa plantezi cununita (spiraea japonica) in gradina

spiraea japonica arbust ornamental

Cununita (spiraea japonica) este un arbust ornamental rezistent, ce infloreste in timpul verii. Principalul motiv pentru care este iubit de gradinari il reprezinta jocul viu si armonios de culori. Florile arbustului etaleaza un roz inchis, in timp ce frunzele au o nuanta de bronz, care devine rosu la finele primaverii. La maturitate, cununita poate atinge o inaltime maxima de 1,5 metri.


Varsta la care acest arbust ornamental atinge maturitatea este cuprinsa intre cinci si zece ani. Cununita face parte din familia rosaceae, avand frunze simple, ce isi schimba in mod constant nuanta. Totodata, florile sale (alcatuite din cinci petale) ajung sa aiba o culoare roz-inchis la finele primaverii, apoi verde in timpul verii si, mai apoi, violet – toamna.

Expertii sustin ca acest gen de arbust poate fi plasat in orice punct cardinal al gradinii. In plus, se recomanda plantarea cununitei intr-o zona in care poate beneficia pe intreg parcursul zilei de razele solare sau, macar, de umbra partiala, pentru o dezvoltare adecvata. In plus, nu este bine sa pui laolalta, intr-un spatiu restrans, mai multi astfel de arbusti, deoarece nu se vor dezvolta asa cum ar trebui.

Sfaturi utile pentru cultivarea Cununitei

Indicat ar fi sa plantezi cununita intr-o zona in care sa fie protejata de vantul puternic, desi aceasta este destul de rezistenta si va creste chiar si fara aceasta protectie. Specialistii afirma ca acest tip de arbust se dezvolta foarte bine in solurile umede, care se dreneaza usor, fiind tolerant in ceea ce priveste restul conditiilor.

Cununita este excelenta pentru delimitarea gradinii si crearea de garduri vii. In ceea ce priveste solul, cununita se poate dezvolta propice atat in cel acid, cat si in cel alcalin sau neutru. Propagarea cununitei se face vara, prin intermediul puietilor.

De asemenea, acest arbust poate fi plantat fara probleme in orice tip de gradina, indiferent daca e situata in mediul rural, in suburbii sau chiar in marile orase. Expertii sustin ca acest arbust trebuie tuns o data pe an, imediat dupa inflorire, in asa fel incat sa-i asiguri o dezvoltare adecvata in sezonul urmator. In general, cununita nu are probleme legate de insecte sau de anumite boli care ar putea sa o afecteze. De altfel, acesta este un alt motiv pentru care gradinarii prefera cununita.

De remarcat este faptul ca exista peste 80 de tipuri de spiraea japonica la nivel mondial. Mai mult, acest gen de arbust a fost cultivat in gradini particulare de peste 300 de ani! In cazul in care nu stii pe care sa-l alegi pentru gradina ta, cere sfatul unui angajat al magazinelor de specialitate, ce pun in vanzare puieti sau chiar arbusti maturizati de acest gen. Cu certitudine vei primi o mana de ajutor in ceea ce priveste alegerea pe care urmeaza sa o faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *