Categorii
Gradina

Deutzia – o cascada de flori in gradina

deutzia flori albe arbust ornamental

Deutzia este un arbust ornamental cu multe flori albe, care apar de la finele primaverii pana la mijlocul verii. Acest arbust creste foarte bine in solurile umede si relativ fertile, preferand zonele insorite. Daca vei tunde periodic ramurile, deutzia isi va pastra forma arcuita si ingrijita. In orice caz, nu vei regreta ca ai ales sa plantezi cativa arbusti din aceasta specie in curtea casei tale!


Acest arbust este unul preferat de gradinari mai ales datorita modului in care infloreste primavara, oferind un adevarat spectacol vizual. Mai mult, specialistii sustin ca acest gen de arbust este extrem de usor de intretinut, nefiind necesare eforturi supra-omenesti din partea gradinarului.

Cand infloreste deutzia, pregateste-te pentru o cascada de flori albe de primavara! Ideal ar fi sa plasezi arbustul langa un zid nu foarte inalt sau un gard de la marginea proprietatii, permitandu-le ramurilor sa se reverse peste el, pentru a impartasi cu toata lumea frumusetea deutziei.

Sfaturi utile pentru plantarea si ingrijirea Deutziei

Deutzia poate fi propagat prin intermediul semintelor, ce se planteaza toamna in recipiente, sau cu ajutorul puietilor, ce pot fi plantati incepand de la finele verii si pana la mijlocul toamnei. Asa cum spuneam, acest arbust ornamental prefera zonele insorite, dar se poate dezvolta si in cele cu umbra partiala. De asemenea, ii sunt prielnice solurile umede, fiind un arbust ce poate fi folosit si la delimitarea proprietatii.

Deutzia poate atinge o inaltime maxima de 5 metri cand ajunge la maturitate, insa ii poti limita cresterea printr-o tundere periodica a ramurilor. De mentionat este faptul ca dezvoltarea acestui arbust este una de durata. Totodata, arbustul poate atinge latimea de 1,5 metri. In plus, gratie dimensiunilor sale, deutzia fereste gradina de priviri curioase, oferindu-ti intimitatea pe care ti-o doresti. Un alt bonus este ca acest arbust e perfect pentru controlul eroziunii. Astfel, poate fi plantat fara probleme pe terenurile in panta, pentru a stopa eventuala eroziune a solului.

Deutzia atrage diverse pasari cu florile lui, insa nu are probleme deosebite ce pot fi provocate de animale sau insecte. In schimb, este destul de sensibil la petele de pe frunze, o boala de care poate suferi la un moment dat. De remarcat mai este faptul ca, in lume, exista aproximativ 60 de specii de arbusti ornamentali de mici dimensiuni ce se inscriu in clasa Deutzia. Acesti arbusti sunt, in general, nativi din Asia si America Centrala. Asadar, la unele dintre aceste specii, florile pot fi roz, in loc sa fie albe.

Deutzia este tolerant la o varietate de conditii de dezvoltare, fiind destul de rezistent. In ceea ce priveste tunderea arbustului, ar trebui efectuata o data pe an. In cazul in care nu vei face acest lucru, arbustul va creste haotic si nu va avea un aspect ingrijit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *