Categorii
Gradina

Goji chinesis, un strop de exotism in curtea casei tale

fructe arbust goji chinensis

Acest arbust fructifer este unul destul de rezistent, iar popularitatea sa a crescut in ultimii ani, fiind cautat de gradinarii din intreaga lume. Nici nu este de mirare, avand in vedere ca fructele sale rosii sunt mana cereasca pentru sanatate si pot fi mancate crude, uscate sau gatite.


Goji chinesis poate creste si in locuri cu umbra partiala, dar, pentru cele mai bune rezultate in ceea ce priveste productia de fructe, ar trebui plantat intr-o zona in care sa poata beneficia din plin de razele solare.

Gradinarii din intreaga lume s-au orientat catre plantarea acestui arbust fructifer si datorita faptului ca, asa cum spuneam, este unul destul de rezistent, tolerand zonele afectate de vant puternic, seceta sau aer sarat.

Cum sa plantezi si sa ingrijesti goji chinensis

Expertii recomanda plantarea acestui arbust exotic in soluri care se auto-dreneaza bine si care au fost imbogatite cu ingrasamant natural. Retine ca trebuie sa plasezi arbustii la cel putin doi metri distanta unul de cealalt, in asa fel incat sa aiba destul loc pentru a se dezvolta. In fiecare primavara, poti hrani planta cu ingrasamant natural (70 de grame pe metrul patrat).

Pentru a evita orice probleme, poti creste goji chinesis mai intai intr-un recipient si abia mai apoi sa muti arbustul in solul din gradina casei. Astfel, trebuie sa alegi un container care are mai multe gauri de drenare. Apoi, trebuie sa folosesti, asa cum mentionam anterior, ingrasamant, dar, de aceasta data, poti pune unul special pentru recipiente. De asemenea, poti aplica fertilizator lichid o data pe saptamana, in sezonul de crestere.

Acest arbust incepe sa faca fructe abia dupa doi-trei ani. Fructele pot fi culese de la finele verii pana la primul inghet. De retinut este faptul ca numai fructele care sunt coapte complet sunt comestibile, astfel ca nu trebuie sa te grabesti pentru a le culege inainte de a se fi copt. Interesant este si ca fructele pot deveni negre cand sunt culese cu mana, asa ca ar trebui sa le culegi scuturand usor arbustul, dar nu inainte de a pune o folie de plastic de jur-imprejurul sau, pentru a le putea colecta mai usor.

In cazul in care iti doresti sa obtii o recolta bogata de fructe, trebuie sa plasezi acest arbust langa un zid sau un gard si sa legi o mare parte din ramuri de gard. Nu uita sa porti manusi de protectie, ca sa nu te intepi in spini! Florile si fructele se formeaza pe ramurile care au crescut in anul precedent. Asadar, daca tunzi periodic ramurile, le incurajezi sa se dezvolte si sa faca mai multe fructe. Totusi, nu trebuie sa tunzi prea mult din fiecare ramura, ci, in principal, sa inlaturi lemnul uscat sau mort. Reducerea usoara a ramurilor trebuie efectuata la inceputul fiecarei primaveri. Acest lucru va duce la dezvoltarea viguroasa a arbustului.

Un răspuns la “Goji chinesis, un strop de exotism in curtea casei tale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *