Categorii
Gradina

Iris reticulata, o floare perena cu nume de zeita

stanjenel  sau iris reticulata floare perena

O floare superba, apreciata pentru culorile sale intense din timpul primaverii. Iris reticulata sau stanjenelul, cum mai este cunoscut, infloreste la inceputul primaverii, umpland gradina de un miros placut, dar si de culoare. Aceste flori perene ce poarta numele zeitei curcubeului din mitologia greaca sunt compacte, fiind ideale si pentru cultivarea in ghivece sau jardiniere.


Iris reticulata creste pana la o inaltime de 10-15 centimetri, avand flori late si lungi, cu un aspect usor exotic. Acesta poate fi plantat in containere sau direct in gradina, pentru un plus de culoare in curtea casei tale. Ca sa obtii cele mai bune rezultate in anii ce vor veni, trebuie sa plantezi floarea destul de adanc in pamant. In general, acest tip de iris are flori de culoarea violet.

Bulbii de stanjenel trebuie plantati la finele toamnei pentru a putea inflori in primavara urmatoare. Specialistii sustin ca aceasta floare perena poate avea unele probleme cauzate in principal de melci, dar si de mucegai. Astfel, va trebui sa supraveghezi din cand in cand dezvoltarea ei.

Cum sa plantezi si sa ingrijesti stanjenelul sau iris reticulata

Iris face parte din familia iridaceae, care, la maturitate, atinge inaltimea maxima de aproximativ 15 centimetri. Expertii afirma ca stanjenelul poate fi plantat cu succes in soluri umede, neutre spre alcaline. De asemenea, este o floare ce prefera umbra partiala. Gradinarii adora aceasta floare nu doar datorita culorii sale intense, ci si pentru ca este destul de rezistenta.

De remarcat este ca din acest soi fac parte aproximativ 300 de specii. Unele dintre aceste specii sunt mai sensibile si trebuie protejate de frig cu ajutorul unor paravane/recipiente din sticla sau din plastic in timpul iernii. Aceste flori se preteaza foarte bine la crearea unor delimitari in cadrul gradinii.

Fiecare planta din soiul iris reticulata face cate o singura floare ce emana un miros placut la inceputul primaverii. Florile sunt delicate si au marimea ideala pentru umplerea unor containere. Totodata, ele pot fi plantate intr-un numar mare in preajma copacilor, care sa le ofere umbra de care au nevoie. Specialistii recomanda plantarea bulbilor la o distanta de cel putin cinci centimetri unul de celalalt si la o adancime mai mare de cel putin trei ori decat marimea lor. Totodata, semintele trebuie plantate in containere toamna sau primavara.

Important de retinut este faptul ca trebuie sa le plantezi adanc in pamant, intr-un sol neutru spre alcalin, ce se dreneaza usor, iar in perioada de hibernare trebuie ca pamantul sa fie usor umed. Dupa ce planta infloreste, ii poti adauga un fertilizator, ca sa incurajezi formarea noilor bulbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *