Categorii
Gradina

Loropetalum, un arbust decorativ pentru gradina

loropetalum arbust ornamental mereu verde

Loropetalum face parte din familia hamamelidaceae, fiind descoperit initial in provincia Hunan (China). In fapt, acest arbust ornamental este nativ din Asia de Sud-Est. Poate ca numele ei este dificil de pronuntat, insa planta este extrem de usor de cultivat. In plus, frunzele sale sunt verzi pe intreg parcursul anului.


Unele specii de loropetalum sunt ideale pentru crearea de garduri vii. Loropetalum prefera solurile umede, dar care se dreneaza bine, solurile bogate si acide, insa aceasta planta se adapteaza si la alte conditii, neavand probleme din acest punct de vedere. Mai mult, loropetalum-ul nu are nevoie sa fie tunsa periodic, decat daca doresti sa o mentii la o anumita marime.

Daca stii cum sa alegi planta cand mergi sa o cumperi dintr-un magazin de specialitate, poti scapa in totalitate de problema tunderii periodice. Daca, totusi, vei dori sa tunzi loropetalum, indicat ar fi sa faci acest lucru dupa inflorirea plantei. Este posibil sa ajungi in astfel de situatii, dat fiind faptul ca unele specii de loropetalum cresc uneori mai mult decat si-ar dori gradinarii.

Sfaturi utile despre plantarea si ingrijirea arbustului Loropetalum

Acesti arbusti ornamentali care produc flori intr-o nuanta de roz intens la finele lui aprilie infloresc cel mai bine cand sunt plantati in zonele in care beneficiaza din plin de razele solare. Specialistii sustin ca, inainte de plantare, trebuie sa adaugi o cantitate generoasa de humus organic in sol, pentru a preveni putrezirea radacinii – o problema ce apare in solurile argiloase care nu se dreneaza bine. Sapa o groapa de doua ori mai mare decat radacina plantei si indeajuns de adanca pentru plantare.

Planta este foarte toleranta la temperaturi ridicate si la seceta, fiind astfel foarte usor de intretinut. Unele specii de loropetalum pot atinge la maturitate o inaltime maxima de 6 metri. Expertii afirma ca aceasta arbust ornamental trebuie fertilizat la inceputul primaverii sau la mijlocul verii.

Loropetalum creste cel mai bine in locurile in care are parte de soare (cel putin sase ore) sau de umbra partiala pe parcursul zilei. Acest gen de plante rezista la temperaturi de minus 15 grade Celsius. Daca vei pune un strat de resturi vegetale la baza plantei, acestea vor retine umezeala si nu va fi necesar sa o uzi foarte des.

Important este sa plasezi covorul de resturi vegetale inainte de sosirea lunilor calduroase, pentru ca acest strat sa pastreze racoarea in zona radacinilor. Niciun gradinar nu se bazeaza 100% pe ploi, astfel ca, din cand in cand, va trebui sa uzi loropetalum-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *