Categorii
Destinatii, Hoteluri si Pensiuni

Minivacanta de 1 Mai 2014: hotelul sapat intr-o stanca din Cappadocia, Turcia

1-hotel amenajat in stanca yunak evleri cappadocia turcia


Daca vrei sa-ti petreci minivacanta de 1 mai la munte, intr-un loc frumos, in care n-ai mai fost pana acum, alege Cappadocia, o regiune din inima Turciei al carei nume inseamna in traducere din persana „Tinutul cailor frumosi”. Acolo se afla un hotel amenajat in interiorul unei stanci, cum nu exista altul in lume.

Aceasta regiune stancoasa a Turciei este strapunsa de varfuri vulcanice, cel mai inalt dintre ele avand 3916 metri, de pe varful caruia se spune ca pot fi vazute atat Marea Mediterana cat si Marea Neagra. Insa Cappadocia este celebra in intreaga lume mai ales datorita uimitoarelor orase subterane, a caror constructie a fost posibila datorita formatiunilor geologice de tuf vulcanic unice in lume. Oamenii de stiinta presupun ca in aceasta regiune s-ar afla primul oras construit vreodata de oameni. Tuful vulcanic sta la baza asezarilor umane din Cappadocia, fiind un material destul de moale incat sa fie sapat cu usurinta de om. Atestarile istorice arata ca in jurul anului 700 i.e.n., bastinasii din zona au inceput sa scobeasca in formatiunile din tuf vulcanic construind intregi orase subterane, cu case, grajduri, biserici, scoli si pravalii. Doar opt dintre aceste orase au fost descoperite de catre arheologi pana in prezent.

Intr-o astfel de stanca cu pesteri sapate in secolele 5 si 6 a fost amenajat hotelul Yunak Evleri. Intrarea in hotelul deschis in anul 2000 si devenit in scurt timp celebru pe intreg mapamondul se face printr-un conac grecesc asezat la baza stancii, construit in secolul 19. In interiorul acestuia se afla receptia, un restaurant, mai multe sali destinate intalnirilor de afaceri, un internet cafe si o camera muzicala, unde turistii se pot destinde ascultand muzica preferata. Apoi, printr-o serie de labirinturi intortocheate, se face accesul spre cele 39 de camere si apartamente amenajate in interiorul pesterilor sapate in tuful vulcanic, de catre locuitorii din zona, care au locuit in ele vreme de mai multe generatii. Fiecare camera este prevazuta cu terasa proprie de unde turistii pot admira imprejurimile.

In exteriorul hotelului au fost amenajate o terasa unde pot servi masa si mai multe zone de relaxare, mai mari si mai mici, dotate cu sezlonguri, bancute, mese si chiar cu seminee.

Cum ajungi in Cappadocia

Cea mai rapida varianta ramane calatoria cu avionul pana la Ankara (actuala capitala a Turciei) sau pana in Istambul, de unde poti lua un alt avion spre Cappadocia. Ceva mai greoaie este varianta calatoriei cu autocarul din Istambul pana in Cappadocia, deoarece dureaza aproximativ 12 ore, adica o noapte.

Daca vrei sa mergi cu masina, trebuie sa te pregatesti pentru un traseu de aproximativ 1400 km, cu plecare din Bucuresti, pe ruta Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Gabrovo – Kazanlak – Stara Zagora – Haskovo – Svilengrad, ultimul oras bulgar pana la granita cu Turcia. De aici si pana la Istambul vei avea de parcurs mai putin de 300 km, moment in care ti-ar prinde bine un popas, mai ales ca sunt destul de multe de vazut si acolo. Astfel, nu vei mai avea decat 700 km pana la destinatie, adica jumatate din total, pe care-i poti parcurge in cel mult 8 ore.

sursa foto: yunak.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *