Categorii
Gradina

Molidul – plantare is ingrijire

molid picea pungens

Molidul (picea pungens) este unul dintre cei mai rezistenti arbori din lume, reusind sa se dezvolte in cele mai vitrege conditii. Acest conifer are frunze (ace) de culoare gri-albastrui sau argintii pe toata durata anului. Molidul poate ajunge la o inaltime maxima de 10 metri, fiind ideal pentru zonele de delimitare ale proprietatii tale.


In 20-50 de ani, molidul ajunge la maturitate, moment in care atinge si inaltimea maxima. Acest arbore, care face parte din familia pinaceae, are frunzele de aceeasi culoare in fiecare anotimp. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care molizii sunt preferati de gradinari si de specialistii in peisagistica.

Un alt motiv consta in faptul ca picea pungens nu necesita o ingrijire intensiva. Din contra, acest arbore reuseste sa se dezvolte fara probleme in conditii destul de dificile. Mai mult, molidul nu are nevoie de tratamente sofisticate, fiind destul de rezistent la boli sau insecte.

Sfaturi utile despre plantarea si ingrijirea molizilor

Ca multe alte conifere, si molidul se dezvolta propice in zone in care beneficiaza din plin de razele solare. De asemenea, poti plasa acest arbore in orice punct cardinal al gradinii tale, chiar daca zona nu este protejata impotriva vantului puternic. Specialistii sustin ca molidul prefera solurile organice, acide si umede, dar care se dreneaza bine. In cazul in care nu doresti sa cultivi de la zero un astfel de arbore, poti gasi fara probleme puieti in magazinele de specialitate. In acelasi timp, poti planta seminte, dar vor trece cativa ani buni ca acesti arbori sa creasca si sa ajunga la inaltimea dorita de tine.

De remarcat este faptul ca picea pungens are o rata medie de dezvoltare. Expertii sustin ca, dupa plantare, nu este necesar sa ingrijesti in vreun fel arborele. Mai mult, acesta nu are nevoie sa fie tuns periodic. In schimb, trebuie subliniat faptul ca molidul poate fi atacat de afide sau de unii paianjeni. Totusi, picea pungens nu are probleme legate de boli, fiind in general destul de rezistent din acest punct de vedere.

Semintele acestui conifer se coc din luna septembrie pana in octombrie. Important de retinut este ca acest arbore are probleme de dezvoltare in special pe malurile marii, nefiind capabil sa tolereze aerul sarat. Mai mult, molidul poate tolera poluarea atmosferica, dar in cantitati reduse. Astfel, poate fi plantat fara griji in curtile caselor din mediul rural sau la periferia oraselor.

Ar putea aparea probleme de dezvoltare daca vei decide sa-l plantezi in aglomerarile urbane. Datorita formei sale conice si relativ subtiri, molidul poate fi plantat in zonele de delimitare ale proprietatii, in apropierea gardurilor, pentru crearea unei arii de protectie vizuala in jurul gradinii tale. Specialistii afirma ca acesti arbori ar trebui plantati la o distanta de cel putin doi metri unul de celalalt.

2 răspunsuri la “Molidul – plantare is ingrijire”

Am in curte doi molizi gemeni distantati la un metru, inalti de 12m care umbresc toata curtea in a doua parte a zilei, impiedicand cresterea altor plante si pomi
Din acest motiv, doresc sa-i scurtez (tai) din inaltime si pe orizontala pentru a micsora umbra .Cum procedez fara a provoca uscarea lor?
Multumesc,Cu stima OREST

Am plantat in toamna un molid argintiu provenit din ghiveci .
Toate ramurile au vegetat, numai mugurele terminal nu.
Care este ideea de-al reporni ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *