Categorii
Gradina

Panselutele sau curcubeul din gradina

panselute mov cu galben

Panselutele (viola wittrockiana) sunt iubite de toata lumea, datorita faptului ca sunt usor de ingrijit si aduc in gradini o varietate de culori. Astfel, aceste flori perene pot fi intalnite in aproape orice localitate din tara noastra.


Panselutele fac parte din familia violaceae, fiind plantate in numeroase gradini si parcuri. Aceste minunate plante infloresc din luna aprilie pana in iulie. Culorile lor variaza de la violet, rosu si galben pana la maro, alb sau piersica. In fapt, acesta este principalul motiv pentru care gradinarii din lumea intreaga apreciaza panselutele.

Pe langa varietatea de culori, aceste flori au si un parfum deosebit si apreciat. Un alt motiv sa le plantezi in gradina casei tale consta in faptul ca ele nu necesita o ingrijire intensiva. Specialistii sustin ca aceste flori perene prefera zonele in care pot beneficia din plin de razele solare sau pe cele cu umbra partiala. Important este ca nivelul de umiditate sa fie unul mediu.

Cum se planteaza si se ingrijesc panselutele

Panselutele atrag fluturii, dar acestia nu creeaza probleme foarte mari. Expertii afirma ca acest flori trebuie plantate toamna, iar, in perioada iernii, trebuie adaugate la baza plantei resturi vegetale. Apoi, in primavara, te vei bucura de primele flori ale acestei plante.

Un avantaj al plantarii panselutelor in timpul toamnei consta in faptul ca acestea vor inflori mai devreme in primavara (chiar mai devreme de luna aprilie). Semintele trebuie plantate intr-un recipient pastrat la caldura, undeva in interiorul casei. Daca nu ai un soi de panselute preferat, trebuie sa stii ca multi gradinari aleg sa cumpere seminte amestecate de la magazinele de specialitate, pentru a avea parte de varietatea coloristica amintita.

Specialistii sustin ca panselutele prefera solurile umede, care se dreneaza bine, in plin soare sau cu umbra partiala. In general, panselutele sunt cele mai bine vandute plante in zonele cu o atmosfera climaterica mai rece. Aceasta si datorita faptului ca sunt rezistente la boli, neavand probleme majore din acest punct de vedere.

In gradini, panselutele pot fi plantate oriunde, fiind folosite deseori pentru a alcatui linii de delimitare / marcaj sau in preajma gardurilor proprietatilor respective. De mentionat este faptul ca aceste flori pot ajunge la o inaltime maxima de 30 de centimetri. Daca esti intr-o dispozitie creativa, le poti folosi la crearea unor covoare de flori de aceeasi culoare sau de nuante diferite. Singurul aspect de care trebuie sa ai grija este sa verifici nivelul de umiditate al plantelor, pentru ca ele sa nu se usuce.

Un răspuns la “Panselutele sau curcubeul din gradina”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *