Categorii
Gradina

Paulownia tomentosa – plantare si ingrijire

paulownia tomentosa paltinul de camp inflorit

Paulownia tomentosa sau paltinul de camp este un arbore destul de rezistent, care poate creste si in conditii mai vitrege. De exemplu, acest copac rezista cu stoicism unei ierni friguroase. In timpul primaverii, paltinul de camp face flori de culoare roz-deschis si violet deschis. Totodata, frunzele acestui arbore sunt verzi din primavara pana la finele toamnei.


Arborele Paulownia ajunge la maturitate in 20-30 de ani, atingand atunci inaltimea maxima, respectiv de 8-12 metri. Acest arbore are frunze ovale, cu o lungime de pana 25 de centimetri. Florile paltinului de camp sunt apreciate de gradinari – si nu numai! – in special pentru mirosul lor placut.

Specialistii sustin ca acest arbore poate creste in orice punct cardinal al gradinii, preferand totusi zonele in care poate beneficia de razele solare pe intregul parcursul zilei. In plus, paltinul de camp se dezvolta mai bine in zonele protejate de vantul puternic.

Plantarea si ingrijirea copacului Paulownia tomentosa

Expertii recomanda plantarea acestui arbore in soluri fertile si umede. In cazul in care vrei sa ai un astfel de copac in propria gradina, indicat este sa protejezi arborii tineri de inghet. Pe de alta parte, paltinul de camp este foarte tolerant la poluarea atmosferica, deci poate fi plantat fara probleme si se va dezvolta propice in gradinile caselor aflate in aglomerarile urbane.

Chiar daca Paulownia prefera solurile umede, este preferabil ca acestea sa fie bine drenate, indiferent daca este vorba despre soluri acide, alcaline sau neutre. Acest arbore poate fi propagat prin intermediul semintelor, care trebuie plantate la finele toamnei, in containere. Semintele germineaza cel mai bine in locuri in care sunt expuse la soare.

Gradinarii prefera acest arbore in detrimentul altora si datorita faptului ca paltinul de camp nu necesita prea multa ingrijire. O data pe an, copacul trebuie tuns, dar specialistii recomanda sa te limitezi la ramurile uscate si batrane. Un motiv in plus pentru care paltinul de camp este agreat consta in faptul ca nu are probleme cu bolile sau cu insectele. De asemenea, este un arbore care creste relativ repede.

Mai mult, in timpul primaverii, spectacolul prezentat de acest arbore este unul unic. Mugurii sai catifelati se deschid in flori mari de culoare roz-deschis sau violet-deschis – in functie de tipul de arbore – umpland aerul cu un parfum dulce. Astfel, nu exista indoieli cu privire la impresionantele sale calitati ornamentale, ce stralucesc in orice gen de gradina. Paulownia tomentosa este, de fapt, nativ din Estul Asiei, avand un aspect oarecum exotic pentru meleagurile romanesti. Totusi, poate fi plantat cu succes si in tara noastra, mai ales in gradinile cu peluza, care sa-l complimenteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *