Categorii
Destinatii, Hoteluri si Pensiuni

Satul de poveste din sudul Italiei inclus in patrimoniul UNESCO – IMAGINI

1-desene pe acoperisurile conice din piatra trulli alberobello italiaStradutele inguste, casele scunde si butucanoase varuite in alb si acoperisurile conice din piatra ale pitorescului orasel Alberobello din sudul Italiei compun o imagine de poveste, un loc pe care vei vrea sa-l vizitezi macar o data in viata.


Incluse in Patrimoniul Cultural UNESCO in 1996, „trulli”, cum sunt denumite casele din piatra din Alberobello, au la baza o tehnica de constructie unica ce dateaza din Neolitic. Aceasta tehnica straveche presupunea ridicarea diverselor adaposturi si locuinte fara folosirea mortarului, obtinandu-se astfel constructii robuste si solide cu rezistenta seculara.

Casele trulli sunt complet lipsite de fundatie, acestea fiind ridicate direct pe solul stancos din zona. Fiecare constructie are ziduri duble din blocuri masive de piatra naturala – unul interior si unul exterior – golul dintre acestea fiind umplut cu pietris maruntit, formand astfel un strat de izolatie termica. Caldura degajata de sobele si semineele incastrate intre cele doua ziduri, incalzea intreaga locuinta. Acoperisurile conice din lespezi de calcar provenite din carierele de piatra din imprejurimi sunt si ele duble, pentru a permite caldurii sa circule nestingherita pana in varfurile conurilor. Acoperisurile tuguiate, construite fara pic de mortar, nu se vopseau, fiind lasate sa se coloreze in mod natural, in timp, prin acoperirea cu muschi si licheni. Zidurile caselor erau acoperite cu un strat de var alb din doua motive: pentru a estompa vizual colturile si marginile brute ale pietrelor din care erau construite, dar si pentru a se obtine un contrast cromatic in raport cu acoperisurile din lespezile nevopsite de piatra.

12-acoperis conic din piatra trulli alberobello italia

Un alt aspect interesant este metoda de colectare si stocare a apelor pluviale in bazine de colectare ascunse sub case. Astfel, prin intermediul jgheaburilor de ploaie, apa se scurge de pe acoperisuri direct in aceste bazine ingropate, putand fi folosita ulterior de catre locuitorii oraselului.

Primele atestari documentare ale caselor trulli din Puglia, regiunea sudica a Italiei, dateaza de la inceputul secolului 16, cand zona a inceput sa fie populata, aparand primele case cu acoperisuri conice din lespezi de calcar. Un secol mai tarziu, dupa constructia primei mori, primei brutarii si primului han, asezarea a primit titlu de oras, fara a i se da un nume. Pana la finele secolului 18 aici s-au construit peste 3500 de case din piatra, localitatea devenind oras regal cu numele Alberobello, la ordinul regelui Ferdinand al IV-lea de Napoli. Din pacate, acesta a fost momentul in care constructia caselor trulli a cunoscut declinul, doar o parte dintre locuintele existenta supravietuind pana in zilele noastre, aproximativ 1600 de exemplare.

Astazi, cea mai mare parte a caselor trulli ce ocupa centrul istoric al pitorescului orasel sud-italian au fost restaurate si functioneaza in calitate de restaurante, pub-uri, magazine de suveniruri, ateliere de artizanat, deschise pentru turistii care vin in vizita, doar cateva dintre acestea avand in continuare destinatie de locuinte familiale.

kuriositas.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *