Categorii
Destinatii, Hoteluri si Pensiuni

Satul vertical din Turcia sapat in stanca, stramosul blocurilor de apartamente

1 orasul medieval sapat in stanca manazan taskale karaman turciaLa aproximativ 40 km de Karaman, capitala provinciei cu acelasi nume din centrul Turciei, se afla Manazan, o localitate sculptata intr-o stanca de calcar, ce dateaza din vremurile Imperiului Bizantin.


Un sat pe verticala, asa se poate descrie pe scurt aceasta localitate unica in lume, a carei structura neobisnuita a contribuit la siguranta locuitorilor sai de-a lungul mai multor secole de istorie zbuciumata, presarata de razboaie si invazii. Manazan era o adevarata fortareata compusa din incaperi sapate in stanca dispuse pe cinci niveluri de inaltime, fiecare nivel avand o destinatie precisa: in interiorul primelor doua niveluri ale satului sapat in stanca de 3 km lungime erau amenajate lacasul de rugaciune si cimitirul, casele localnicilor ocupau urmatoarele doua etaje, iar nivelul superior avea rol de cos de fum. Incaperile ce deserveau intreaga comunitate din Manazan (biserica, cimitirul, depozitele de grane etc.) erau legate prin tuneluri si catacombe intunecoase, iar accesul in locuintele din satul medieval se facea doar prin escaladarea zidului frontal al stancii de calcar. Asadar, putem spune ca Manazan este stramosul blocurilor de apartamente din epoca moderna.

In prezent, satul vertical este folosit doar in calitate de spatiu de depozitare a branzeturilor, cerealelor si altor alimente de catre locuitorii din Taskale, oraselul construit la poalele stancii de calcar. Si asta deoarece temperatura din interiorul celor peste 250 de pesteri, odinioara locuinte familiale, permite pastrarea cerealelor in perfecta stare pe perioade extrem de lungi, de pana la 8 sau chiar 10 ani. Ca niste adevarati alpinisti, localnicii din Taskale pot escalada zidul de calcar carand in spate sacii plini cu grane.

Impresionanta constructie medievala este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale provinciei Karaman din Turcia, vizitatorii putand vizita fiecare incapere abandonata a localitatii.

surse foto: manzara.gen.tr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *