Categorii
Gradina

Suzana cu ochii negri – un miracol in curtea casei tale

suzana cu ochii negri thunbergia elata

Thunbergia Alata sau Suzana cu ochii negri este un arbust ornamental peren cu flori deosebite, apreciate pentru plusul de valoare estetica adus balcoanelor, teraselor si gradinilor. Aceasta planta agatatoare ce infloreste in diferite culori, poate imbogati, asa cum spuneam, orice spatiu verde. Specialistii sustin ca Suzana cu ochii negri este destul de rezistenta si ca se dezvolta in mod viguros, modul de crestere conferindu-i adesea plantei un aspect plangator.


Frunzele Thunbergiei sunt de mici dimensiuni, avand un aspect catifelat. Suzana cu ochii negri infloreste in general pe tot parcursul anului, dar in special in lunile mai calduroase, respectiv intre iunie si septembrie.

Florile acestei plante decorative au forma tubulara, cele cinci petale inconjurand miezul maro inchis al fiecarei inflorescente, de unde vine si numele popular de Suzana cu ochii negri. Culoarea florilor tinde sa se accentueze in momentul in care planta se afla intr-o zona in care beneficiaza din plin de razele solar. Aceste plante pot fi mentinute la o inaltime de 1,5 metri, dar pot creste chiar mai mult de atat.

Cum se planteaza si se ingrijeste Thunbergia Alata

Thunbergia are un aspect luxuriant in timpul lunilor calduroase, insa trebuie remarcat ca iarna ajunge sa arate destul de saracacios, asa ca e mai bine sa nu o plantezi in punctele de atractie ale gradinii tale, pentru a nu-i strica aspectul in timpul iernii. Expertii afirma ca acest arbust ornamental peren este potrivit pentru gardurile vii create in interiorul gradinii. Totusi, o poti planta si rasfirat, ca sa dai impresia ca a crescut „ca din intamplare” – asta ca sa aduci o pata de culoare in gradina de langa casa, mai ales in perioada verii.

De asemenea, Suzana cu ochii negri poate fi introdusa si intr-o gradina cu specific tropical sau pentru a adauga culoare intr-un peisaj tipic romanesc. Aceasta planta agatatoare creste destul de repede, fiind indicata – pentru o dezvoltare propice – plasarea ei intr-o zona in care poate beneficia de razele solare sau macar in regiuni cu umbra partiala. Totusi, daca o vei plasa in zone cu umbra partiala, e bine de stiut ca planta nu va mai face la fel de multe flori.

Suzana cu ochii negri este considerat un arbust mereu verde (desi iarna poate ramane aproape fara frunze), ce prefera zonele calduroase. Dupa o ingrijire de primavara (la finele lunii martie sau inceputul lui aprilie), aceste plante isi revin si se dezvolta armonios. Indicat este sa tunzi usor arbustul, pentru a-i da forma dorita. Specialistii recomanda folosirea de ingrasamant natural la baza arbustului in momentul plantarii sale, pentru o crestere mai rapida.

In lunile secetoase trebuie sa uzi Thunbergia, chiar daca ea prefera solurile care se dreneaza bine. De asemenea, expertii afirma ca acest arbust ar trebui sa beneficieze de ingrasamant granulat si / sau lichid de trei ori pe an – primavara, vara si toamna. Mai mult, specialistii recomanda plasarea arbustului la o distanta de aproximativ un metru de orice alta planta.

Un răspuns la “Suzana cu ochii negri – un miracol in curtea casei tale”

Buna ziua,

De unde as putea achizitiona arbustii ornamentali si florile perene pe care le prezentati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *