Categorii
Gradina

Zambila-struguras, o planta iubita de gradinari

zambila struguras sau muscari armeniacum floare perena

Zambila-struguras (muscari armeniacum) este o floare perena rezistenta, in special la temperaturile reci. Aceasta planta face flori albe sau albastru-inchisin forme de ciorchine, in timpul primaverii. De asemenea, frunzele sale sunt verzi de la inceputul primaverii pana la finele verii. La maturitate, zambila-struguras poate atinge o inaltime de 0,5 metri.


Aceasta planta poate atinge inaltimea maxima intr-o perioada de 2-5 ani, in functie de soi, de zona in care a fost plantata si de conditiile meteorologice. Zambila-struguras face parte din familia asparagaceae si prefera zonele in care beneficiaza din plin de razele solare. Este adevarat insa ca ea se poate dezvolta si in regiunile in care are umbra partiala.

De asemenea, expertii afirma ca zambila-struguras poate creste fara probleme in orice punct cardinal al gradinii tale. Mai mult, aceasta planta se poate dezvolta si poate trai inclusiv in camp deschis, adica in zonele in care nu are protectie impotriva vantului puternic.

Cum sa plantezi si sa ingrijesti zambila-struguras

Planteaza floarea toamna, la o adancime de 10 centimetri, intr-un sol fertil, care se dreneaza usor. Inainte de plantare, ar fi indicat sa afanezi solul din gradina si sa elimini orice buruiana si orice piatra in zona respectiva. Dupa plantare, acopera radacinile usor cu pamant. Specialistii sustin ca aceasta planta poate fi invaziva, astfel incat va trebui sa o tii sub observatie.

Te vei putea bucura de florile ei abia la sosirea primaverii, dar spectacolul merita asteptarea. Zambila-struguras se poate dezvolta in majoritatea tipurilor de sol, indiferent daca este vorba despre cele acide, alcaline sau neutre. Aceasta planta poate fi propagata prin intermediul bulbilor, care se sadesc toamna in containere, prin seminte sau cu ajutorul puietilor divizati din tufe, plantati la inceputul primaverii.

Zambila-struguras tolereaza poluarea, deci poate fi plantata fara probleme si in gradinile din orase. In plus, aceste flori perene pot fi folosite drept covor verde in cadrul gradinii, dar pot fi cultivate si in containere.

Expertii afirma ca nu este necesara tunderea acestei plante, dar, la finele toamnei, trebuie sa indepartezi frunzele moarte. In general, zambila-struguras nu are probleme cu insectele, dar nici cu vreo boala. Florile acestei plante sunt apreciate datorita aspectului lor, similar unui strugure. De fapt, de aici isi si ia numele de zambila-struguras.

In lume exista aproximativ 40 de tipuri de plante din specia muscari. Denumirea botanica a speciei provine din cuvantul turcesc pentru „bulb“ si din cuvantul grecesc care denumeste mirosul unora dintre aceste plante. De mentionat mai este faptul ca zambila-struguras este originara din zona Eurasiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *