Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Cum iti poti amenaja o sala de cinema la tine acasa – SFATURI si IDEI

idei amenajare home cinema elegant stil clasic

Daca ai un demisol neamenajat sau o camera libera cu care nu stii ce sa faci si esti pasionat de filme, iti poti amenaja un cinematograf in miniatura. Ce modificari trebuie sa faci si ce reguli trebuie sa respecti ca sa te bucuri de un veritabil home cinema la tine acasa? Iti spunem noi.


Ideal ar fi ca incaperea ce va deveni sala de cinema sa fie cat mai intunecoasa, cu ferestre cat mai mici, pe care le vei acoperi cu draperii groase, care nu permit patrunderea luminii. Mai eficiente, dar si mai scumpe decat draperiile sunt rulourile exterioare. Vrei mai mult de atat? Alege zidirea ferestrelor – o solutie radicala si complicata, mai ales daca stii ca in viitor s-ar putea sa vrei sa-i dai o alta destinatie incaperii.

Antifonarea – esentiala intr-o sala de cinema

Antifonarea peretilor si a tavanului este o etapa extrem de importanta in procesul de amenajare a unui home cinema. Uita de cartoanele de oua cu care se antifonau peretii in urma cu ani buni. In vremurile moderne, pentru o antifonare corespunzatoare, este suficienta placarea peretilor cu rigips, mai ales intr-o camera de mici dimensiuni. Intr-o incapere mai mare, amplaseaza din loc in loc, de-a lungul peretilor, cate o piesa de mobilier mare care va spori efectul de antifonare. Evita elementele din oglinda sau din sticla (fotografii si tablouri inramate, dulapuri cu vitrina de sticla etc.), daca nu vrei sa strici calitatea sonorizarii din cinematograful de acasa.

O alta solutie o reprezinta panourile fonoabsorbante, special concepute pentru placarea peretilor din salile de cinema sau din studiourile de inregistrari. Acestea pot fi realizate din burete sau din spuma poliuretanica.

Nu uita de pardoseala, pe care va trebui sa o imbraci in mocheta, din nou, pentru obtinerea efectului de antifonare. Alege o mocheta groasa si densa, intr-o culoare practica, usor de intretinut si curatat. Daca ai copii mici, stii deja ca prefera sa priveasca filmele si desenele animate preferate stand pe jos. Asa ca mochetarea va fi de doua ori utila.

In ce culoare sa zugravesti peretii micului tau cinematograf

canapea mare mobila sala de cinema acasa

Si culoarea peretilor este importanta. Nuantele deschise care reflecta lumina trebuie evitate intr-o incapere cu destinatia de sala de cinema.

Alege cea mai inchisa culoare pe care o poti suporta: ciocolatiu, gri petrol, verde inchis, masliniu sau bleumarin inchis.

Foarte important este sa alegi o vopsea mata, fara pic de luciu. La fel ca si nuantele deschise, ar trebui evitate si culoarea rosie si chiar nuantele aprinse de albastru, care pot influenta si modifica culorile de pe ecran.

Echipamentul audio si video

Dupa incheierea lucrarilor de amenajare a camerei se trece la etapa finala: alegerea unui sistem home cinema. Din fericire, oferta in domeniu este atat de variata, incat poti alege un sistem audio-video chiar si cu un buget redus, preturile pornind de la cateva sute si ajungand sa depaseasca 10.000 de lei. Un sistem home cinema 5.1 tipic (cu sau fara DVD player inclus) are cinci boxe si un subwoofer, pe care le vei amplasa dupa cum urmeaza: trei boxe si subwooferul ar trebui montate in fata, pe peretele cu ecranul sau televizorul si celelalte doua boxe se vor monta pe peretele din spate. Aceasta schema de montare ar trebui sa-ti creeze o sonorizare surround, similara celei din cinematografe. Dar nu uita ca acustica difera de la o incapere la alta, asa ca amplasarea definitiva a boxelor se va face dupa cateva probe audio.

Televizorul sau ecranul de proiectie

Fara indoiala, vedeta unei sali de cinema este ecranul pe care se proiecteaza filmele. Si, cum e firesc, cu totii credem ca ideal este ca acesta sa aiba o diagonala foarte mare. Nu te grabi sa cumperi un televizor cat tot peretele, daca nu vrei sa-ti sucesti gatul citind subtitrarile sau urmarind actiunea. Dimensiunea ecranului se va stabili in functie de distanta dintre acesta si canapelele sau fotoliile din care vei privi proiectiile. Pentru a afla distanta optima fata de ecran, inmulteste lungimea diagonalei televizorului cu 1,5-2,5. De exemplu, daca ai un ecran cu diagonala de 131 cm, ar trebui sa pui fotoliile la o distanta de cel putin 2 metri, ceea ce inseamna ca incaperea ar trebui sa aiba macar patru metri lungime. Poti calcula si invers, pornind de la distanta fata de ecran, pentru a sti ce dimensiune trebuie sa aiba televizorul pe care ar trebui sa-l cumperi. Sa zicem ca spatiul nu-ti permite sa pui canapeaua mai departe de 170 centimetri de televizor. Impartind distanta la un numar cuprins intre 1,5 si 2,5 vei afla ca un TV cu diagonala cuprinsa intre 70 si 116 cm este ideal pentru micul tau cinematograf.

Spuneam in articolul despre cele 5 imbunatatiri care iti transforma casa intr-o locuinta de lux ca amenajarea unei sali de cinema te va ajuta sa vinzi mai usor locuinta, la nevoie. Asa ca iata inca un motiv care te poate convinge sa treci la treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *