Categorii
Gradina

Cum sa ai parte de… fluturasi in propria gradina

fluturasi sau gaillardia floare perena gradina

Fluturasii (gaillardia) sunt flori perene, cu frunze simple. Aceste flori pot fi de culoare galbena, portocalie sau rosie, semanand intrucatva cu panselutele. Planta face parte din familia asteraceae (la fel ca margaretele sau echinacea) si este apreciata de catre gradinarii si arhitectii peisagisti din intreaga lume.


Aceasta planta surprinde prin frunzisul ei, usor pufos, de culoare rosie in timpul verii si toamnei. Este o floare ce prefera zonele pline de soare. De asemenea, specialistii sustin ca aceasta ar trebui plantata cu fata spre Sud sau spre Vest. La maturitate, aceasta planta atinge inaltimea maxima de 0,5 metri. De mentionat este faptul ca fluturasii ajung la maturitate intr-o perioada de doi pana la cinci ani.

Plantarea si ingrijirea fluturasilor

Expertii mentioneaza ca aceasta floare perena prefera solurile fertile si umede, dar care se dreneaza bine. In rest, fluturasii tolereaza atat solul acid, cat si pe cel neutru sau alcalin. Aceasta planta poate fi propagata foarte usor prin intermediul semintelor, care trebuie plantate la finele primaverii sau la inceputul verii si sunt foarte usor de ingrijit.

Astfel, daca vei sadi mai multe seminte, vei putea beneficia de o bordura de flori sau poti crea un covor floral in gradina. In acelasi timp, poti sadi semintele in recipiente si te poti bucura de florile respective si pe terasa casei, de exemplu, sau intr-un balcon de apartament. Dupa inflorire, se recomanda sa tunzi usor planta, in asa fel incat sa faca mai multe flori in sezonul urmator, dar si sa fie mai sanatoasa.

In ceea ce priveste sanatatea lor, trebuie sa stii ca aceste plante sunt sensibile la mana si trebuie sa ai grija in acest sens. In rest, ele sunt indeajuns de rezistente la alte boli sau la diferite insecte.

De remarcat este faptul ca grupul intitulat gaillardia contine 30 de specii, ce includ flori anuale, bianuale si perene. Indiferent de specie, florile acestor plante dureaza cateva saptamani. Important de retinut este faptul ca fluturasii se vor dezvolta propice atat timp cat se bucura din plin de razele solare. Desi este o planta care adora umezeala si are nevoie de apa pentru a se dezvolta, aceasta va reusi sa creasca si in conditii de seceta, daca are deja un an sau doi de viata. In plus, aceasta floare se dezvolta excelent chiar daca sunt si alte plante in preajma sa, mai ales daca este vorba despre plante ce iubesc razele solare, ca si ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *