Categorii
Gradina

Frumusetea, definita printr-un singur cuvant: ECHINACEA

echinacea floare perena gradina

Echinacea este o planta perena care face parte din familia asteraceae. Florile sale se disting atat prin culorile vii, cat si prin simplitatea lor: au discuri centrale inconjurate de petale fragile. Aceste flori atrag mereu fluturii, albinele si diferite pasari, aducand astfel un nou motiv de bucurie in gradina ta.


Exista numeroase specii in genul echinacea. In general, acestea au frunzele maro toamna si mov-deschis in timpul verii. La fel ca multe alte plante, echinacea prefera zonele in care se poate bucura din plin de razele solare.

Desigur, ea se poate dezvolta destul de bine si in regiunile cu umbra partiala, dupa cum ne asigura specialistii in gradinarit. Mai mult, aceasta planta este destul de rezistenta, putand fi plasata in orice punct cardinal al gradinii. In eventualitatea in care vrei sa plantezi echinacea mai intai in recipiente, apoi sa transferi florile in gradina, ar trebui sa faci acest lucru cu aproximativ noua sau zece saptamani inainte.

Sfaturi practice despre plantare si ingrijire

Expertii spun ca echinacea prefera solurile bogate si umede, dar care se dreneaza bine, neplacandu-i sa stea non-stop in apa. Totodata, aceasta planta tolereaza bine orice tip de sol, de la acid sau alcalin pana la cel neutru. La maturitate, echinacea poate atinge o inaltime maxima de 1,5 metri. Pentru a realiza acest lucru, trebuie sa treaca o perioada de doi – cinci ani de la plantare.

Planta poate fi propagata prin intermediul semintelor, care trebuie sadite la o temperatura de aproximativ 13 grade Celsius, in timpul primaverii, dar si la o adancime de minimum trei milimetri. De asemenea, ea poate fi propagata cu ajutorul puietilor, ce trebuie plantati toamna. Timpul de germinare al acesteia este de la una pana la trei saptamani. Echinacea poate fi utilizata la crearea unor borduri de delimitare in cadrul gradinii tale sau a unui covor de flori, in functie de dorinte. Nu uita ca aceasta planta trebuie udata periodic, chiar daca ea poate rezista, pentru perioade scurte, si la seceta!

La finele toamnei, este indicat sa mai retezi lujerii, in asa fel incat planta sa se dezvolte armonios si sa faca mai multe flori in sezonul urmator. In general, echinacea nu are probleme deosebite cu insectele sau cu bolile, fiind destul de rezistenta din acest punct de vedere. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care gradinarii iubesc aceasta floare!

Native din America de Nord, florile de echinacea apar in timpul verii si rezista pana la inceputul toamnei, fiind de culori diverse – alb, violet, galben sau rosu – si semanand intrucatva cu margaretele. Odata ce ajung la inaltimea maxima, ele pot constitui delimitari ideale in orice curte sau gradina. Mai mult, daca esti pasionat de florile presate, echinacea este perfecta pentru acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *