Categorii
Gradina

Heuchera – un mix inedit de culoare

heuchera floare perena decorativa de gradina

Heuchera reprezinta o specie de plante mai mult sau mai putin verzi pe tot parcursul anului. Aceste plante perene fac flori rotunde, de diferite culori. Heuchera face parte din familia saxifragaceae, fiind denumita popular si „violet de palat“. Frunzele sale au o culoare interesanta primavara, apropiindu-se de rozul deschis.


Frunzele acestei plante au o forma tubulara ascutita la un capat, ele capatand spre toamna o nuanta metalica de violet. De asemenea, florile de heuchera au o culoare rozalie la inceputul verii, dar ele pot capata in timp nuante verzi sau albe.

La fel ca multe alte plante, heuchera prefera zonele in care sa poata beneficia din plin de razele solare. Specialistii sustin ca aceasta este destul de rezistenta, putand fi sadita in oricare dintre punctele cardinale ale gradinii, indiferent daca este vorba despre zone protejate sau nu de vantul puternic.

Sfaturi practice despre plantare si ingrijire Heuchera

Expertii sunt de parere ca heuchera ar trebui plantata intr-un sol umed, insa care se dreneaza destul de usor. Mai mult, acestia afirma ca planta prefera solurile neutre, tolerandu-le cu dificultate pe cele alcaline sau acide. La maturitate, heuchera poate atinge inaltimea maxima de 0,5 metri. Acest lucru se petrece intr-o perioada de aproximativ doi – cinci ani de la plantare.

De retinut este faptul ca heuchera trebuie plantata intr-un sol fertil, constant umed, dar fara sa balteasca – in caz contrar, radacinile florii pot putrezi. Specialistii au confirmat faptul ca aceasta planta perena se poate dezvolta destul de bine si in regiunile cu umbra partiala, insa, asa cum spuneam, este indicat sa o plasezi in zone cu cateva ore de raze solare de-a lungul unei zile.

In fiecare an, e bine sa pui un strat de resturi vegetale la baza plantei, in asa fel incat sa o protejezi de umezeala in exces si de buruienile ce o pot acoperi. Expertii sugereaza ca propagarea acestei plante sa fie efectuata prin divizare, la mijlocul toamnei. Heuchera poate fi folosita foarte usor pentru crearea unui covor floral sau pentru incropirea unor delimitari de flori in cadrul gradinii. Totodata, o poti cultiva in ghivece, pe care sa le tii in casa, pe terasa ori pe balcon.

In general, heuchera nu are probleme majore cu insectele sau cu majoritatea bolilor ce pot afecta plantele de acest gen. In plus, gradinarii o adora pentru ca e foarte usor de ingrijit – nu iti va da deloc batai de cap. Singurul aspect la care trebuie sa fii atent este sa inlaturi in fiecare sezon o bucata din locul in care au aparut florile – asta daca vrei sa beneficiezi de o productie mai bogata in sezonul urmator! De remarcat este si faptul ca, in iernile geroase, heuchera ar putea avea unele probleme, astfel ca, din acest punct de vedere, trebuie protejata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *