Categorii
Gradina

Penstemon, o floare perena iubitoare de caldura

penstemon roz floare perena gradina

Aceasta este una dintre cele mai pretioase flori perene ce infloresc vara si se prezinta intr-o mare varietate de culori. In general, aceste plante sunt foarte rezistente, cu exceptia faptului ca nu tolereaza temperaturile reci. Pestemonul infloreste, de fapt, de la inceputul verii si pana la mijlocul toamnei, avand o singura tulpina plina de flori mici sub forma de trompeta.


Expertii afirma ca Penstemon trebuie plantata primavara ori toamna. Aceasta planta va atinge la maturitate inaltimea maxima de un metru. Insa, pentru a atinge aceasta inaltime, trebuie sa treaca doi ani de la plantare.

Pestemon prefera zonele insorite, nefiind o floare care sa tolereze bine frigurile napraznice. Unul dintre motivele pentru care este preferata de gradinari are de-a face cu rezistenta ei la boli si alte conditii de mediu.

Cum sa plantezi si sa ingrijesti Pestemon in gradina casei tale

Specialistii sustin ca aceste flori perene pot fi cultivate foarte usor, mai ales daca vrei sa le folosesti in gradina sau in curtea casei tale pentru delimitari sau borduri florale. Important de retinut este ca ele prefera solurile fertile, usor umede, care se dreneaza bine si unde beneficiaza pe intreg parcursul zilei de razele solare.

Inainte de cultivare, ideal ar fi ca sa imbogatesti solul cu ingrasamant natural si cu materie organica, pentru a ajuta planta sa se stabileasca bine in pamant. Totodata, ar fi indicat sa pui plantele la o distanta de cel putin 45 de centimetri una de cealalta. Expertii spun ca, dupa stabilirea lor in sol, udarea acestor plante este rareori necesara, exceptie facand lunile de seceta, cand va trebui sa faci acest lucru periodic (o data pe saptamana), pentru ca ele sa nu se usuce.

Inlaturarea florilor moarte si tunderea capetelor plantei te vor ajuta sa te bucuri de mai multe flori in sezonul urmator. Insa, aceasta tundere trebuie sa fie facuta o data la doi ani, nicidecum in fiecare sezon. Spre deosebire de alte flori, Penstemon are nevoie de supraveghere constanta in perioada imediat urmatoare plantarii. De asemenea, in fiecare primavara, trebuie sa aplici la baza plantei un strat subtire de ingrasamant natural, urmat de un strat de aproximativ cinci centimetri de materie organica, ca sa ajuti planta sa se dezvolte viguros. In plus, trebuie sa ai grija la unica problema de sanatate a acestei plante: mana.

Specialistii spun ca, o data la trei ani, in perioada toamnei, ar trebui sa pregatesti in containere o noua serie de Penstemon, deoarece iernile reci isi pot pune amprenta asupra acestor plante. Astfel, daca vei pregati noi plante, vei avea parte de acelasi covor floral minunat in fiecare sezon. Cea mai buna metoda de propagare o reprezinta puietii. Expertii recomanda acest mod de propagare, pentru ca varianta cealalta, prin intermediul semintelor, nu este mereu eficienta. Desigur, poti incerca sa propagi aceasta planta si cu ajutorul semintelor, dar rezultatele nu sunt garantate.

Un răspuns la “Penstemon, o floare perena iubitoare de caldura”

Nu am vazut nici rasaduri ,nici seminte la noi ,dar este foarte frumoasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *