Categorii
Intrebari de la cititori

Am umezeala si mucegai in casa deoarece urca din pamant prin pereti

Am renovat o casă veche din pământ bătut la interior plasă de buzău şi beton pe peretele de pământ, la exterior plasă de buzău şi beton, apoi polistiren de 5cm. Pereţii au acum 50-70cm. Am umezeală în casă deoarece urcă din pământ prin pereţi.


Soţia spune că înainte de această izolare nu era umezeală în casă. Cum pot scăpa de umezeală, mucegai pe mobilă etc? Pânza freatică este la cca 1,80 m de nivelul solului.

Intrebare de la Cristian, pe adresa redactiei: Am umezeala si mucegai in casa deoarece urca din pamant prin pereti.

24 de răspunsuri la “Am umezeala si mucegai in casa deoarece urca din pamant prin pereti”

Eu îmi construiesc acuma casa si tot mai multă lume îmi spune ca igrasia e din cauza Izolatiei exterioare cu polistiren pentru ca peretele nu poate sa respire. S-ar putea sa fie aceasta problema la igrasie. Eu am decis sa nu pun izolație exterioara ci interioară dar nu cu polistiren.

GRESITI DOMNULE ROBERT,MAI CITITI,DOCUMENTATI-VA,TOATA LUMEA NU SE PRICEPE LA CONSTRUCTII ORICAT A-TI VREA,NU MAI LUATI DE BUNE SFATUL UNORA…..

Parerea mea este ca din cauza betonului aveti probleme.Trebuia facuta o izolatie intre pamant si beton.

Cred ca prietenul nostru are nevoie de un sfat si nu de o ” sfada” ! problema dvs este mai complexa! mai intai ar trebui sa stiti cum a fost facuta casa! Multi promoveaza solutii ECO, adica niste tampenii cu case de lut, din baloti de paie etc. Dar ei recomanda asta la snobi, pentru ca ,casele lor sunt .. ca lumea! Revenind, in general casele de lut erau facute de localnici pe mai multe structuri: unele erau facute dintr-o structura de rezistenta realizata pe furci de lemn, efectiv fara temelie, altele aveau ca temelie cateva randuri de piatra plata, pe care se monta talpa casei, iar altele aveau o temelie ingusta si fara izolarea cu carton asfaltat a peretelui. In toate aceste cazuri apa ataca talpa de lemn, facand mucegai, si , prin capilarele lutului urca umezind peretele!!! Este drept ca nu este obligatoriu ca polistirenul sa provoace egrasie, dar in cazul de fata chiar o favorizeaza (fara sa fie el cel care o provoaca!) In toate aceste cazuri solutia este una singura! Din aproape in aproape se taie peretele , se elimina lutul umed, se face subturnare, adica o temelie noua, se pune carton asfaltat bituminat sau alte folii din plastic impermeabile, se reface structura de rezistenta si sustinere a peretelui si se da cu var!!! Sigur nu e simplu, va trebuie un specialist, bani si rabdare. In locul dvs. eu as vinde-o, pentru ca e munca mai multa decat la una noua!!! Dar daca este casa parinteasca si il ascultati pe Fuego…. atunci….

daca aveti tamplarii din pvc cu geam termopan etanse trebuie sa ventilati fiecare camera care are igrasie fie static numai cu grile de ventilatie fie cu un sistem cu tubulaturi grile si ventilatoare sau si mai tare mai complicat cu o centrala de tratare a aerului care va asigura eliminarea umiditatii, economia de energie pentru incalzit sau racit aerul

alta varianta este sa reveniti la tamplariile clasice fara garnituri usi si ferestre

Nu cred ca greșesc domnul Mihai Lazar. Izolația exterioara este un factor ce ajuta la formarea igrasiei. De ce credeți ca nemtii au început de câțiva ani o campanie de schimbare a Izolatiei exterioare din polistiren? Eu o prostie mai mare nu am văzut si nu lucrez de puțin timp in construcții.

Multa lume crede ca ventilarea paote sa scada nivelul egrasiei si maim ales sa stopeze cresterea mucegaiului! Partial asa este,insa exista un…dar…pentru ca,vremea la noi este ,cu exceptia a 2-3 luni rece si umeda ( sau ambele) ceea ce nu ne mai permite sa stam in casa ,daca geamul este mereu deschis! ca sa nu mai vorbim de caldura pierduta! Exista insa o solutie si anume ,achizitionarea a unor aparate speciale ( care sunt pe piata) care, trec aerul prin ele si retin umiditatea! Evident ca , ele au un cost si consuma si curent,dar…decat sa stau cu geamul deschis?

Nici aparatele de dezumidificare nu rezolva problema mucegaiului. De 2 ani m-am mutat in casa noua, cu hidroizolatie (apastop, carton lipit cu flacara, polistiren extrudat, membrana cu bule), termoizolatie cu polistiren de 10, (inclusiv terase, stalpi exteriori), garaj la demisol izolat complet, toate urmarite pas cu pas din faza initiala si pana la finalul constructiei, folosesc aparate – invertor- pt dezumidificare, deschid hota la maximum cand gatesc, nimic nu este eficient, mucegaiul reapare din toamna pe spatele mobilierului (pe care asta vara l-am curatat cu cele mai scumpe solutii antimucegai si l-am lasat la uscat). Termostatul este setat pt. 21 grade atat ziua cat si noaptea si toate camerele sunt incalzite uniform. Parerea mea este ca peretii nu au fost ventilati/ uscati suficient in fazele de constructie, iar mucegaiul nu va disparea pana cand peretii nu se vor usca suficient. Bafta tuturor!

Sal eu am probleme cu exteriorul a mucegait pereti si sant umezi 50/60 de centimetri

Am construit o casa în 2013 cu fundație din beton structura metalica și pereți din pământ apoi tencuiți cu ciment. Plus glet și văruit la exterior casa este izolata cu polistiren de 2 ani pereții îmi fac igrasie jos la temelie mai bine zis se exfoliază varul Cum rezolv aceasta problema Mulțumesc

Salut, eu lucrez in constructi de mai mult timp , in cazurile de igrasie externa puteti “ sapa “ in perete 7 cm la o inaltime se 90 cm (sau unde se termina igrasia ) dupa accea introduceti o teava de plastic , aceasta Sa fie taiata de la cap la coada cu flexul doar pe jumatate Dar alocuri ( nu va ganditi Sa ii dati o dunga doar , taieturi cat e panza la flex ci una langa alta ) instalati teava cu taieturile in exterior si la capeti casei lasati gaurile libere cu site de aerisire , renault fatadei acoperiti cu tencuiala obisnuita , ajuta foarte mult ,

D-le Florin și eu am igrasie intr-o camera ,fără mucegai deocamdată dar eu consider ca panta de la platforma de beton a terasei din exterior nu a fost turnata corect ci cu deviere către casa și nu către gradina . În plus aceasta platforma de beton este pusa pe o suprafață de pământ pomistita suplimentar care ,cred eu , nu a fost bine tasata înainte de turnarea platformei de beton pentru terasa . Când ploua , cade zăpadă, zona de lanea peretele casei sta umeda mult timp și apare la exterior chiar și un fel de mușchi. Eu zic ca ar trebui sparta platforma, săpat de jur împrejurul fundației, lăsat sa sa se usuce și abia pe urma izolat ,retencuit , etc . Cauza este foarte importanta , soluțiile locale oricât de moderne nu pot opri definitiv infiltratiile și igrasia din pereti

M-am mutat in casa noua ,dar exteriorul nu voi reusi sa il tincuiesc sau sa il izolez cu polistiren, deci va ramane peste iarna la rosu(poroterm).Ma intereseaza daca exista posibilitatea sa apara la iarna egrasie,mucegai din aceasta cauza.Mentionez ca locuinta va fi incalzita in totalitate cu o centrala pe lemne

multe case si blocuri nu au buna captarea apei fluviale si au beton pe langa fundati. betonu si asfaltu tin o mare cantitate de apa in pamant

Pentru prevenirea aparitiei mucegaiului, dar si pentru eliminarea acestuia de pe suprafetele interioare sau exterioare, inclusiv lemn, DeSalin AM este solutia ideala.
Produs nanotehnologic obtinut prin tehnologii inovative, foarte usor de folosit si de aplicat. Fungicid puternic, pe baza de apa, FARA CLOR, DeSalin AM se aplica si se lasa sa actioneze timp de 24 de ore. Ulterior tratamentului se recomanda eliminarea cauzelor care au dus la aparitia mucegaiului.
DeSalin AM poate fi folosit pentru curatarea peretilor afectati de mucegai, cat si pentru mentinerea curata a suprafatelor, fara pete negre si verzi datorate microorganismelor. Putere de acoperire per Litru: 8-10mp/L Nediluat

AM o casa fara funda si e construita pe la 1930.
Am renovat-o, am turnat ciment la interior, am izolat peretii la exterior si peretii laterali ai casei se îmbiba de apa.
– Este vreo varianta de rezolvare fara a apela la subzidire si fara a sparge cimentul turnat pe podea?

Din pacate multi se apuca sa renoveze case vechi folosind materiale moderne si se trezesc cu igrasie sau pereti umezi. Casele vechi au fost facute sa respire, cele mai multe nu au fundatie, s-au au fundatie de piatra pana la o adancime de 30-60 cm, podea cu dusumea montat direct pe pamant sau in nisip, tencuiala var-nisip (fara ciment!). Atentie, nu se folosea ciment numai argila var si nisip! Acele case respirau, umezeala din pamant era eliminata prin tencuiala sau printre scandurile de la dusumea, casele respective beneficiau de o ventilare naturala (horn, geamuri din lemn). Cand acele case erau construite nu se hidroizola nimic, nu se folosea bitum si diferite membrane, umezeala din case si din beciuri era eliminat natural prin ventilare si functiona foarte bine. Acele case se pot renova folosind doar materialele din acele vremuri, mai ales materiale bazate pe var-nisip. Este interzis folosirea cimentului s-au a vopselelor lavabile. Toti producatorii se lauda ca produsele lor lasa peretii sa respire, fals, vopselele lavabile sunt pe baza de acril, acrilul formeaza o pelicula inchisa pe perete.
In momentul in care voi scoateti dusumeaua si turnati beton direct pe pamant, sau tencuiti peretii cu ciment, izolati pe exterior cu polistiren si mai dati si un lavabil ati inchis peretele de tot, umezeala din pamant nu se mai evapora natural, ramane captiv in perete. Umezeala de sub placa de beton nu se mai elimina, el este impins spre perete unde incepe sa urce pana gaseste un loc pe unde se poate evapora . Sa renovati o casa veche necesita efort financiar si mai ales oameni care se pricep, casa trebuie sa respire, orice ati face trebuie sa va asigurati ca peretii respira, umezeala de sub casa poate sa circule liber. De cele mai multe ori solutia cea mai simpla si mai putin costisitoare este demolarea.

Pentru inceput poti incerca sa tai un sant in beton chiar langa peretele cu probleme, un sant de 10 cm latime, adancimea trebuie sa fie pana dai de pamant. pe care il umplii cu pietris, prin acel sant ar trebui sa iasa umezeala care vine de sub casa. Cel mai probabil umezele de sub placa de beton este impins spre perete si absorbit de tencuiala de asta se umezesc peretii. Trebuia sa pui pietris sub placa de beton si o teava de dren langa perete cu capetele inafara zidurilor, teava de dren capteaza vaporii din pamant si prin ventilare este eliminat.

Am renovat o casa din caramida, izolatie exterioara si interioara si pe o parte zidul are muschi crescuti iar zidul cam pe 60 cm este umed si verzui, una din camere avand miros de mucegai. Mai pot face ceva?

Buna. Am multă apă în pereții de la subsol. Casa este aproape lipită de casa vecinului si nu pot face nimic . Ce ma puteti sfătui să fac in interior ?

Multe probleme grave de construcție, putini constructori adevărați și mult mai putini cunoscători în domeniu.
În construcții regula nr. 1 este indepartarea apei / umezelei de construcție, indiferent de stadiul în care se afla. Drenuri, captare și îndepărtare ape pluviale. Este necesar a se afla la ce adâncime este pânză freatica. Etc.
2. Ruperea capilaritatii între teren și fundație, apoi între fundație și zid.
3. Îndepărtarea efectelor umezelii.
Functie de fiecare cauza este o soluție tehnica de rezolvare. Nu demolarea.
Iubiți-vă casa și bunurile pe cale le aveți.

bună,
sînt soluții pentru ruperea capilarității (se găsesc la sika… mapei). se forează găuri în pereți (pe o înălțime de 60… 70 cm, cu distanțe între foraje de 40… 50 cm, forajele se fac la 45 de grade… să treacă de jumătatea peretelui ) și se toarnă în găuri, prin pîlnii/bidoane tăiate acea soluție. … și se toarnă pînă cînd peretele nu mai trage deloc… poate dura o zi… două.

ingsilviuardelean@gmail.com
whatsapp 0745819562

Buna seara
Caut meseriaș care ma poate ajuta intr-o problema similara. Sunt din Ploiesti.

Bună dimineața!
Locuiesc într-o casa de pământ, construita de bunicii mei acum 70 de ani și am mucegai, într-o anumita zona. Am tot renovat total casa, dar de trei ani, ma lupt cu acesta problema ce deranjează foarte tare. Am luat aparat de dezumidificare, am montat calorifere suplimentare, etc. Acum ma gândesc sa demolez partea afectata. Pot primii un sfat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *