Categorii
Gradina

Clopoteii chinezesti – farmec exotic in gradina

clopotei chinezesti sau floarea balon

Clopoteii chinezesti (platycodon grandiflorus) sunt flori perene din familia campanulaceae. Nativi din China si Japonia, ei pot atinge, la maturitate, inaltimea maxima de 0,7 metri. Iata o planta potrivita pentru rocarii si gradinile cu pietris, sau chiar pentru crearea de delimitari pentru o mai buna exploatare a spatiului verde.


Aceasta planta infloreste din iunie pana in august, florile avand culoarea mov. Potrivit expertilor, clopoteii chinezesti nevoie de un nivel mediu de apa. Asadar, este indicat sa uzi planta in mod constant (odata la cateva zile), dar sa nu exagerezi cu volumul de apa! De asemenea, clopoteii chinezesti sau floarea balon, cum li se mai spune, trebuie plantati intr-o zona a gradinii in care sa beneficieze cat mai mult de razele solare sau macar de umbra partiala.

Sfaturi utile despre plantarea si ingrijirea clopoteilor chinezesti

Specialistii prefera aceasta planta perena deoarece nu are nevoie de o ingrijire intensiva. In acelasi timp, florile ei frumoase aduc un plus de exotism in orice tip de gradina. Clopoteii chinezesti cresc cel mai bine in plina lumina, cu un sol bogat ce are o umezeala medie, dar care se si dreneaza in mod eficient.

Expertii va recomanda sa evitati plantarea ei intr-un sol foarte umed sau care nu se dreneaza bine, pentru ca, in caz contrar, riscati sa ramaneti fara planta. In alta ordine de idei, puteti sa divizati plantele sau sa le transferati din recipiente in solul din gradina, insa cele doua operatiuni vor fi destul de dificile, deoarece clopoteii chinezesti au radacini fragile. Astfel ca, odata ce planta s-a stabilit intr-un sol, este indicat sa nu o deranjati.

Cozile noi pentru viitorul sezon vor aparea la finele primaverii, astfel incat gradinarii trebuie sa fie atenti sa nu distruga coroana printr-o cultivare prea timpurie. Plantele mai inalte trebuie curatate si tunse pana la jumatatea lunii mai, pentru a le reduce inaltimea si a le conferi un aspect placut. In salbaticie, planta se dezvolta pe dealurile si campiile din China, Japonia, Coreea de Sud si de Nord sau chiar si Siberia.

In general, floarea balon nu are probleme deosebite cu insectele sau cu bolile. Singurii care o pot deranja sunt melcii, dar acestia pot fi culesi periodic cu mana. Asadar, singurul aspect la care trebuie sa fiti atenti este sa nu lasati planta intr-o zona cu umezeala mare si constanta. In noul sezon, este indicat sa aplicati la baza plantei un strat subtire de ingrasamant natural si fertilizator. Pe urma, udati plantele, in asa fel incat sa poata asimila mai usor nutrientii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *