Categorii
Intrebari de la cititori

Cat de inalta trebuie sa fie elevatia pentru o constructie (structura lemn)?

Va rog sa-mi dati un sfat referitor la elevatia fundatiei. Cat de inalta trebuie sa fie elevatia pentru o constructie usoara, pe structura de lemn, parter + un etaj? Suprafata este 6 x 4 metri. Va multumesc anticipat.


Intrebare de la Narcis, pe adresa redactiei: Cat de inalta trebuie sa fie elevatia pentru o constructie (structura lemn)?

5 răspunsuri la “Cat de inalta trebuie sa fie elevatia pentru o constructie (structura lemn)?”

De regula toate detaliile referitoare la o constructie sunt cuprinse in proiectul de executie a lucrarii.Insa ca o parere personala si nu numai este indicat ca elevatia sa aiba inaltimea aproximativ 80 centimetri

Fundatie sub pamant: 90 cm, deasupra pamantului: 60 cm. Elevatia reprezinta zona de beton de la grinda de fundare pana la centura fudatiei.
In cazul in care aveti beci aceasta reprezinta peretele beciului.
Partea de sus inainte de placa peste beci reprezinta centura(4 fiare cu diametru 12 + un etrier de lungime 1.10)

Daca nu vrei sa te trezesti cu greieri pe picioare soarei prin dulapuri ramne tot 80

Buna seara
Din cauza raportului cost/beneficiu, o fundatie ptr casa din lemn, nu necesita fundari continue, perimetrale ca la o casa din zidarii.
Astfel, daca realizati o fundatie continua buna pentru sustine o casa din zidarie, de zeci sau sute de tone, dpv util si economic, aceasta fundatie este supradimensionata tehnic si economic ptr o viitoare casa din lemn. Astfel, continuand ideea, o fundare la -90 cu cuzineti pana la -100/-110, doar in punctele critice, continuata in exterior cu centuri de legatura realizate perimetral, unind acesti stalpi din pamant. Aceasta fundare se mai numeste fundatie izolata, pe piloti. Desigur ca economia de resurse pe care ati realiza-o urmand aceasta tehnica, o veti putea redirija catre inaltimea placii, respectiv cota 0 a casei dvs. In Bucuresti, blocurile de tip OD, unele din ele, au pervazul geamului de la parter la 160 cm de la sol, reapectiv 90 cm in casa. este neconfortabil sa se uite cineva la tine in casa, dvs fiind insa singur in curte, nu ar fi o problema.
Sunt doua aspecte de care trebuie sa tiineti cont cand alegeti cota 0 a casei:
Primul este riscul de inundatie
Al doi-lea este cel economic, fiecare cm in sus inseamna ~6 m3 de umplutura+betonul si fierul din fundatia laterala+treptele la acces + ~2 m2 de finisaj exterior 🙂
Am calculat ptr o casa 6×4 aproximativ
la al meu proiect am elevatie 50 cm cu 10 cm radierul cu 90 pervazul astfel ca ma uit in casa lejer, nu e zona inundabila, fundatia w pe piloti, discontinua, 3 trepte.
Puterea exemplului?
Spor!
cu stima,
bsterea@yahoo.com

@bsterea: ai afirmat ca „fiecare cm in sus inseamna ~6 m3 de umplutura + beton”
Na, fac si eu un calcul de clasa a 4-a… considerand la o casa de 100 m^2 amprenta (adica 10 x 10):
lungime = 10m
latime = 10m
inaltime = 0.01m (adica acel cm in sus)
volum = 1m³

De unde ai scos acei 6m³?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *