Categorii
Intrebari de la cititori

Cum scap de umezeala din pereti la o casa de lut?

Buna, as dori sa stiu ce pot face la o casa din lut, ca sa pot scoate umezeala din pereti (incarcati cu ciment su glet), multumesc.


Intrebare de la Iulian, pe adresa redactiei: Cum scap de umezeala din pereti la o casa de lut?

5 răspunsuri la “Cum scap de umezeala din pereti la o casa de lut?”

Buna ziua,
prima data trebuie sa identificati de unde vine umezeala . Daca vine din pamant , va fi mai dificil , trebuind facuta o hidroizolare la fundare . Daca vine de la ploaie , plound si nefiind soare sa usuce , va trebui sa dublati peretele pe exterior cu ceva care sa opreasca ploaia si care sa permita o ventilatie dedesupt intre protectie si perete , unde va trebui sa aveti un spatiu de 2-5 cmsi deschis atat la baza peretelui cxat si la streasina sa poata fi ventilat bine . .

Intrebare de necunoscator: Cum se face hidroizolarea la fundatie? (ma intereseaza pt ca patesc acelasi lucru la o casa din caramida, fara fundatie sau mai corect cu fundatie tot din caramida)

Cum scapi de umezeaza la o casa veche din lut… 🙂

Din batrani, stim ca acele case (in termeni generali-chirpici) se reparau an de an cu un strat de pamant din acesta lipicios sau cu lut direct, dupa care toata casa se varuia. Sunt absolut SIGUR ca dvs. nu ati realizat aceasta operatiune de ani buni si mai banuiesc eu ca ati vopsit cu vopsea lavabila cu ioni sau protoni de argint sau cine stie ce gaselnita de marketing mai exista pe piata de vopsele.
Daca am dreptate, atunci v-ati dat seama de greseala si va trebui sa o indreptati. Varul, are proprietatea de a absorbi umezeala, de a o transmite mai departe in pereti, atunci cand umezeala este excedentara si procesul se reia in sens invers la aerisirea casei. Tot din batrani mai stim ca trebuie aerisit dimineata si seara.
Este vorba doar de materialul de constructie care este permeabil la apa si nu aveti ce sa-i faceti in afara de aerisire. A dubla, a gauri, a vopsi sau orice alte tehnici, pur si simplu sunt de moment si va faceti de lucru inutil. A, poate doar daca va dau banii afara din casa sa adoptati o solutie de „umbrela”. Atat timp cat intre pamant si casa nu este o bariera, peretii isi manifesta capilaritatea.
Domnule Radu, acelasi lucru este valabil si pentru dvs. Aveti o casa cu fundare din caramida, probabil construita inainte de ’79. Acest lucru inseamna ca la varsta de aproape 40 de ani, casa incepe sa-si arate neajunsurile tehnicilor de atunci. Caramida „tiganeasca” are capilaritate de acum. A realiza o hidroizolare este pierdere de timp deoarece fundarile la casele din caramida rar se „duceau” pana la 1 metru adancime…
Exista totusi o solutie combinata, foarte costisitoare tehnic si financiar si se numeste subzidire sau consolidare fundatii. Este in opinia mea, cea mai grea lucrare din constructii, riscanta tehnic si cu efect dublu:
1. cresterea rezistentei
2. realizarea hidroizolatiei
Nu intru in amanunte dar daca veti deschide un dialog cu acest subiect, va explic nu numai eu despre ce este vorba.
Cu stima
bsterea@yahoo.com

Si tu berbecule care dai „dislike” pentru orice intrebare sau comentariu, ai curajul de a te semna cu un contraargument.

Buna ziua,

sunt interesata de acelasi subiect. Am o casa la tara, din lut, fara fundatie, construita in 1950. Peretii au inceput sa se lateasca inspre exterior din partea de jos si sa crape (partea de jos e vizibil inclinata spre exterior, aproximativ 1 metru inaltime). In jurul casei este pavaj din ciment. Cum pot reabilita casa ca sa nu se prabuseasca Doamne fereste?
De asemena, beciul, care e sub casa, in ultimii ani se umple cu apa (apa se ridica aproximativ 1-2 metri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *