Categorii
Intrebari de la cititori

Tavanul intre parter si mansarda? Beton sau lemn? Cum e mai ieftin?

Buna ziua! ma intereseaza tavanul intre parter si mansarda, cum e mai convenabil la pret.. cel de beton sau cel de lemn si deasupra cu sapa… in proiect il am de beton dar tinand cont ca suprafata casei este mica 70 mp, cred ca ar merge si de lemn daca ar fi mai ieftin…


Intrebare de la Popovici, pe adresa redactiei: Tavanul intre parter si mansarda? Beton sau lemn? Cum e mai ieftin?

5 răspunsuri la “Tavanul intre parter si mansarda? Beton sau lemn? Cum e mai ieftin?”

Stimate domn,
Dvs. aveti un proiect de care trebuie sa tineti cont in conditiile in care in 1979 s-a impus mormativul pentru siguranta in constructii. Atunci, in ’77 a murit Amza Pelea.
A sta stramb si a judeca drept, in ochii dvs. problema ridicata inseamna bani mai putini in dauna sigurantei familiei.
Sa va raspund la intrebare:
Aveti un proiect: materiale+manopera+transport+utilaj.
In cazul turnare placa de beton, aveti valoare x
In cazul podea lemn, aveti valoare x-5%
Initial, apoi pentru FINISARI in cazul turnare placa beton aveti valoare x
si pentru finisari in cazul lemn aveti valoare x+3
Problematica nu este numai la realizarea suportului ci la intreg proiectul.
Va fi finisat? dA. Atunci suport beton+finisare gt;suport lemn+finisare.
Simplu. In lei sau euro. Nu conteaza.
Numai ca, in prima faza veti plati mai mult pentru beton dar veti plati mai putin in finisari. Siguranta unde e? Va mai pot sfatui ca pentru a scapa de sapa, sa elicopterizati placa.

Sa va mai spun ceva, betonul costa cam 1 leu/kg, lemnul USCAT cam 1.2 lei/kg Brad. Pentru a pune gresie pe beton va costa cam 5 lei/m2 adeziv iar pentru lemn, trebuie musai o sapa de 5,3 lei/m2+adeziv de 5 lei/m2. Dvs. aveti un deviz? Va sfatuiesc sa va uitati la cat ati platit pentru zidarii. Sigur valoarea este undeva la ~15 lei/m2. Aici nu se justifica multi bani, in faza de constructie.

In afara de asta, o placa din lemn antreneaza o scara de acces din lemn. Ghici care este mai scumpa???!!!??? Cea din lemn, desigur :). CAre-i mai scumpa la mentenanta? Cea din lemn, desigur!

Va sfatuiesc sa urmati proiectul furnizat de arhitect pentru siguranta dvs. Cand va veti muta, veti invata do it yourself si veti economisi mult din manopera la finisaje. In acest mod, suport+finisaj va fi mai ieftin dar va fi si mai sigur.

O umila parere: nici nu va ganditi sa o faceti din lemn!

Cu toti cunoscutii cu care am discutat despre acest lucru (multi dintre ei avand delimitat parterul de etaj/mansarda cu grinzi de lemn sau intre parter si etaj placa de beton armat iar intre etaj si mansarda lemn) absolut NICI UNUL nu ar mai proceda in acest fel. Din foarte multe motive. Singurul „avantaj” ar putea fi rapiditatea cu care faci structura planseului, apoi umplerea cu materiale izolatoare, acoperirea, … tot vor lua timp si bani suficent de multi.

O parte vi le-a dat Dl. Bogdan Sterea mai sus.

Mai adaug:

– esential ca lemnul sa fie corect dimensionat (niste grinzi serioase costa destuld e mult) si bine TRATAT (mucegai, ignifug, fungi, rozatoare) – altfel spus lemnul respectiv va costa si mai mult dupa aplicarea tratamentelor si va fi o adevarata uzina chimica

– lemnul nedimensionat sau neasamblat corespunzator va duce la probleme in timp (am vazut in realitate plansee din lemn curbate, vibrante, care scartaiau groaznic)

– lemnul e pretentios cu focul, instalatiile electrice

– lemnul (brad sau esenta moale si, deci, ieftina care se pune in zilele noastre la un planseu) lucreaza in timp si e incomparabil mai putin rezistent fata de un planseu de beton armat (cu o grosime de numai 13cm)

Altfel spus, daca aveti o constructie structura in cadre (stalpi si grinzi din beton armat) solutia este: planseu din BA.

Daca aveti o casa pe structura de lemn, singura solutie (n-aveti de ales 🙂 este planseu din lemn!

Sper sa luati decizia inteleapta!

Mult succes!

As completa comentariul cu urmatoarul aspect: in interventiile mele in constructii, am „dat” de placi de beton armat de 8 cm construite in anii 60, deci se poate realiza economie la buget si cu betonul :).
Spor!

In 2008 am facut un proiect de 80m patrati apoi mam razgandit si am facut o casa mai mare si nu am mai respectat proiectul!! E mai buna placa sau grinzi Intree etaj si pod?? Casa are o temelie cu o latime de 30cm adanca cam 70cm din beton b200 armat pe pamant si sus la nivelul parterului fier de 12mmpeste temelie am turnat o placa(b250) de 12-15cm armata cu plasa de buzau de 6mm si fire de fier de 10mm la fiecare50cm, am zidit casa cu bca de 30cm latime , am turnat o placa(ciment b300) de 12cm in care a intrat 200bare de 8mm si lungi de 12m +50de fier de 10mm+50 fier de 12mm am zidit etajul cu bca 30 cm si nu stiu intre etaj si pod ce sa fac;placa sau grinzi?? Ce este mai bun? Nu ma intereseaza sa economisesc mi se pare ff grea casa daca torn placa !! Ce parere aveti?

dragul meu colaborator, Amza Pelea nu a murit la cutremurul din 1977, este vorba de regretatul Toma Caragiu!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *