Categorii
Intrebari de la cititori

Ce putere trebuie sa aiba o centrala la o casa de 150 mp construiti?

Buna ziua! Am construit o casa cu mansarda cu o suprafata construta de 150 mp din caramida izolata cu polistiren si dorim sa montam o centrala termica cu tiraj fortat dar nu stim de ce putere ar trebui sa fie. Ce parere aveti cea de 24 kw este suficienta?


Intrebare de la Ionela, pe adresa redactiei: Ce putere trebuie sa aiba o centrala la o casa de 150 mp construiti?

4 răspunsuri la “Ce putere trebuie sa aiba o centrala la o casa de 150 mp construiti?”

Buna dimineata,

Din pace nu ati precizat inaltimea camerelor, izolatia casei, suprafete vitrate si nici zona in care sunteti.
Teoretic, daca mergem pe indici, da, ar trebui sa faca fata, la limita.
Mai trebuie sa tineti cont ca centralele murale vin in general cu furnizare de apa calda instant, ceea ce la casa nu e prea potrivita. Aveti mai multe bai in functiune simultana.
Daca puneti boiler, trebuie sa va ganditi la o centrala macar de 35 Kw.
O alta problema pe care o au centralele murale este pompa de pe acestea. Pompa aceea este mica, este facuta pt apartamente, nu pt circuite mari cum sunt cele de la case. Deci inainte de a cumpara centrala ar trebui sa verificati ce pierdere de presiune are pompa instalata in centrala si daca e suficienta pt traseul de teava pe care-l aveti. Teoretic cel care va vinde centrala ar trebui sa va faca un calcul pe pompa, moment in care va va intreba distanta cea mai mare de la centrala pana la ultimul calorifer (distanta va trebui sa fie tur-retur).
Stiu ca centralele Herman aveau pompele mai puternice pe centralele murale. La un moment dat Romstal comercializa aceste centrala, acum nu mai stiu.

Sper ca v-am „incurcat” suficient.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Buna seara!
Casa este din caramida poroterm,izolata cu polistiren de 10cm iar camerele au cate o fereastra de 1400/1250mm si doar livingul are 2 ferestre si exista 2 bai una cu dus si alta cu cada.Inaltimea camereleor 2500mm.Casa este in zona Onesti/Bacau.
Multumesc pentru raspunsul anterior!

la 150mp presupun ca sint 125mp utili x3m inaltime x50w/mcub ajunge si mai si ramine iar o centrala buna vaillant,buderus,merge si pompa si apa calda daca faci instalatia cu instalator cu cioban nu va merge nimic

Este interesant cum initial, o centrala de 24 kw este la limita tehnica prescrisa pentru ca mai apoi sa urcam pana la 35 de kw, adica cu peste 40% pentru a multumi ambientul…
Iarasi, este interesant cum pompa centralelor murale ar avea pierderi de presiune, cum ele sunt alese in functie de traseul tevilor. Imi si imaginez o pompa ce are in lucru 500 de metri de conducta ca lucreaza mai cu spor decat una care are in lucru doar 100 de metri… Sa fim seriosi. Saraca pompa functioneaza la 12 volti si are un mers constant si o doare in cot cat invarte ea pe ora… Altul este parametrul ce conteza.
Doamna, o centrala de 19 de kw poate asigura caldura si apa calda necesara unui apartament cu 4 camere cu doua grupuri sanitare in conditiile in care termoizolarea este inexistenta. Apartamentul avea 85 de m2. Am locuit eu in el.
In conditiile in care ati construit cu caramida cu transfer termic=0,041 mw/k, ati termoizolat cu eps 70 de transfer termic de 0,039 mw/k, aveti si acoperisul izolat cu 0,037 mw/k atunci, in raport de trei simpla, ar trebui sa va ajunga o centrala fix de 27 kw. Am aplicat si factorul de corectie (pentru cunoscatori). Micul detaliu este distanta de la centrala pana la robinet. Aveti de asteptat pana vine apa si nu va place? Solutia e boilerul numai ca trebuie o centrala spre 35 kw. Aveti rabdare pana se incalzeste? Nu-i bai, o centrala mai mica. Oricum ati da-o, tot va trebuie centrala. In ultima instanta, daca nu va coafeaza centrala, la anul o schimbati, nu-i asa? INtrebarea este cui dati banii. Sfatul este: dati banii celui ce are mentenanta mai accesibila cu piese mai ieftine. O centrala rara si sensibila are costuri pe masura. Cititi bine conditiile de service ca o sa va manance zilele. Un fir de praf pe instalatia de gaz va va lasa in frig zile intregi.
Spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *